Руският посланик в САЩ: Вашингтон демонизира Кремъл, води хибридна война

"Целта на подобни атаки е САЩ да оправдаят собствените си действия за разпалване на украинската криза", каза Анатолий Антонов

19.02.2023 | 10:27 Редактор: Петя Кръстева
Руският посланик в САЩ: Вашингтон демонизира Кремъл, води хибридна война

Вашингтон се опитва да демонизира Москва и да подклажда кризата в Украйна с твърдения за руски престъпления срещу човечеството, заяви руският посланик в САЩ Анатолий Антонов, цитиран от Ройтерс.

Администрацията на президента Джо Байдън официално стигна до извода, че Русия е извършила "престъпления срещу човечеството" по време на близо едногодишното си нашествие в Украйна, заяви вицепрезидентът Камала Харис.

"Смятаме подобни внушения за безпрецедентен опит да се демонизира Русия в рамките на хибридна война срещу нас“, заяви посланикът Антонов в комюнике, публикувано в канала на руското посолство в Telegram.

"Няма съмнение, че целта на подобни атаки от Вашингтон е да оправдае собствените си действия за разпалване на украинската криза", допълни той, цитиран от investor.bg

Организации, подкрепени от американската Агенция за международно развитие, се документирали над 30 хил. военни престъпления от началото на нашествието, съобщи американското правителство. Украински ръководители заявиха, че разследват обстрел в четвъртък над град Бахмут, възможно е военно престъпление.

Комисията за разследване на нарушения и злоупотреби с човешките права в Украйна, подкрепена от ООН, е установила военни престъпления, но не е решила дали те съставляват престъпления срещу човечеството.

В петък се навършва една година, откакто Русия започна т. нар. 'специална военна операция' за "денацификация' и 'демилитаризиране" на съседната си страна. Украинският президент Володимир Зеленски и западните съюзници на Киев смятат, че нашествието, чийто край не се вижда, за непровокирано, империалистическо завземане на земя.

Войната отне живота да десетки хиляди души, принуди милиони да напуснат домовете си, забави световната икономика и превърна руския президент Владимир Путин във враг на Запада. Кремъл засили операциите си в големи части на Южна и Източна Украйна и мнозина очакват нова голяма офанзива.

Снимка: БГНЕС