Примамливи оферти привличат работници в Германия, но реалността се оказва друга

Обещаното жилище се оказва полуразрушен и мръсен хотел, а заплащането на час - около 4 евро

24.04.2023 | 19:50 Редактор: Вяра Димова
Примамливи оферти привличат работници в Германия, но реалността се оказва друга

Немалко чужденци работят при изключително лоши условия в Германия, става ясно от обширен репортаж на германската обществено-правна телевизия ZDF, посветен на експлоатацията на работници в страната. А виновниците често остават ненаказани, посочват авторите.

Те разказват историята на чуждестранни наемни работници, които са били измамени и експлоатирани в Бавария и Баден-Вюртемберг. Една от тях е сръбкинята Бояна Раячич. Тя вижда обява за работа в Германия във Facebook, обещаваща добри доходи. Провежда няколко телефонни разговора и не след дълго се качва на микробус, който я отвежда във федералната провинция Баден-Вюртемберг. Там тя разбира, че е била измамена.

Обещаното жилище се оказва полуразрушен и мръсен хотел, а заплащането на час - около 4 евро, което е далеч под законовия минимум. Раячич трябвало да работи в логистична компания за напитки близо до Карлсруе. Задачата ѝ била да пренасяла щайги с напитки.

"Представете си да работите две смени директно една след друга. Да, наистина - две смени, общо цели 16 часа. Две смени по 8 часа всяка", спомня си тя. "Това е изтощително - и физически, и психически", казва сръбкинята пред екипа на ZDF.

Шефът ѝ - подизпълнител, свързван с Унгария - е арестуван от митниците и в момента е задържан. Властите тръгват по следите му след оплакване от експлоатираните чуждестранни работници в Баден-Вюртемберг и Бавария. Прокуратурата вече води разследване за трафик на хора и трудова експлоатация. 

"Бях нещастна. Не можех дори да донеса шоколад на сина си. Бях последната, която напусна мястото, на което ни бяха настанили. Не исках да се прибирам у дома", разказва Бояна Раячич, която междувременно се е върнала в Сърбия.

Тя разказва, че за да замине за Германия, е взела заем в размер на 500 евро. Останала е да работи докато събере пари да погаси заема си - въпреки лошите условия. 

Прокуратурата не разследва германската компания за логистика на напитки, за която е работил унгарският подизпълнител. Дружеството твърди, че е прекратило договора с него и, че има статут единствено на свидетел в делото. А докато подизпълнителят, който е измамил Бояна и много други чужденци, бива разследван, срещу неговите помощници в Сърбия не се предприемат никакви правни стъпки. "Системен провал", коментира ZDF.

Според властите към 2021 в Германия са се водили 28 подобни разследвания за трудова експлоатация. Федералната криминална полиция посочва, че жертвите само в редки случаи са германски граждани. Те идват предимно от Югоизточна Европа. Секторите, които най-често се разследват, са грижи за хората и строителство, пише DW.

Транспортният бранш също е засегнат. В своя статия "Тагесцайтунг" обръща внимание на "модерното робство на колела в ЕС". От края на месец март 65 шофьори на камиони от Грузия и Узбекистан стачкуват на бензиностанция край Дармщат срещу полския си работодател, съобщава вестникът. Работниците, повечето от които са от Грузия и Узбекистан, твърдят, че бизнесменът ги експлоатира и не им е плащал от два месеца.

Снимка: Bloomberg.com