Секс тормоз и убийства: Туркините може да накажат партията на Ердоган

Почти 60% от тях не се чувстват щастливи от живота, който водят в собствената си страна

24.04.2023 | 14:40 Редактор: Юлиан Христов
Секс тормоз и убийства: Туркините може да накажат партията на Ердоган

Почти 60% от туркините не се чувстват щастливи от живота, който водят в собствената си страна. Сексуалният тормоз, убийствата на жени, безнаказаността на извършителите и липсата на равноправие са основни проблеми за тях.

"В тази страна държат жените в подчинение", възмущава се 20-годишната Дефне. Правата на жените се орязват все повече - Турция излезе от Истанбулската конвенция за защита на жените от насилие, припомня АРД. "В бъдеще положението може да стане още по-лошо", казва Менакше Казълдере - политик с леви убеждения.

"Десните партии, които оказват подкрепа на президента Ердоган за изборите на 14 май, искаха да премахнат и закона 6248", казва тя. А именно той е последната останала защита за жените. "Отмяната на закона е едно от предизборните им обещания – чак дотам стигат", обяснява Казълдере пред германската обществено-правна медия АРД.

Разтревожен е и задържаният бивш председател на Демократичната партия на народите (ДПН) Селахатин Демирташ. Той определя съюза на Ердоган с ислямистката партия ХЮДА-ПАР като "талибански" и пита с поглед към изборите: "На кого ще ли заприлича Република Турция във второто столетие от съществуването си - на Афганистан или на Швейцария?".

"Страната ни и сега е твърде далеч от Швейцария и от свободните права там", казва пред АРД избирател, който тази година ще гласува за първи път. "ПрезиденВ Турция: "Много мъже не смятат жената за човешко същество"тът Ердоган не дава права нито на малцинствата, нито на жените. Вътрешният министър на Ердоган Сюлейман Сойлу криминализира ЛГБТИ-общността и представя нейните членове като някакви терористи, забранява демонстрациите по случай Деня на жената, а полицията проявява прекомерно насилие срещу протестиращите - всичко това показва как Ердоган се отнася към свободите в нашата страна", казва младежът.

Свободи има най-вече за мъжете, оплаква се 60-годишната Семран. Жените винаги остават на второ място. „Никъде не разполагаме с равни права - нито в обществото, нито вкъщи, нито на улицата. Мъжете доминират навсякъде“, казва Семран.

Проучване от края на 2022 година потвърждава, че повечето жени в Турция не се чувстват добре в страната си. Ръководителката на проучването Яземин Ахи казва пред АРД: "60 процента от жените казват, че се чувстват по-скоро нещастни в Турция".

А над 80 процента от туркините не се чувстват сигурни вечер на улицата. Три четвърти от тях посочват като най-важни проблеми сексуалния тормоз и насилието срещу жените. Но извършителите на престъпления и убийства на жени често се измъкват със съвсем леки наказания или дори без никакви. Според Ахи това разкрива провала на политиката: "За да не бъдат насилниците безнаказани, може и трябва да се намери политическо решение".

Партиите обаче не предприемат почти нищо. Дори опозиционният съюз на Кемал Кълъчдароглу не е включил връщането на Истанбулската конвенция в програмата си - най-вече заради консервативните сили, които са част от него, посочва АРД. Но пък жените в Турция биха могли сериозно да накажат Партията на справедливостта и развитието (ПСР), ръководена от Ердоган. През 2018 година 38,3% от тях са гласували за нея, докато сега процентите вероятно ще са едва 26, предполага Яземин Ахи.

Жените в Турция са около половината от всички избиратели, затова техният глас би могъл да се окаже решаващ. А очакванията на жените от политиката са нараснали значително през последните години, посочва Ахи. Те не искат повече да бъдат държани в подчинение, пише DW.

Снимка: БГНЕС