Приближен на Кадиров ще отговаря за смъртта на хиляди украинци

Мохамед Даудов е на територията на Руската федерация

24.04.2023 | 13:09 Редактор: Елеонора Танева
Приближен на Кадиров ще отговаря за смъртта на хиляди украинци

Службата за сигурност на Украйна е събрала доказателства срещу председателя на парламента на Чеченската република - Мохамед Даудов, за ролята му във войната. 

"Той е част от най-близкото обкръжение на Рамзан Кадиров и изпълнява неговите указания за водене на агресивна война срещу страната ни", се посочва в съобщение на Службата за сигурност и на Главната прокуратура на Украйна.

Установено е, че от май миналата година Даудов се е занимавал с формирането на нови щурмови части на окупационните групировки на Руската федерация, които са дислоцирани на територията на Северен Кавказ.

Подчертава се ролята на Даудов за създаването на батальони, като "мобилизираните" преминават военно обучение в Университета на специалните сили на Чеченската република. След това бойците били прехвърляни във временно превзетите райони на Донецка, Луганска, Херсонска и Запорожка области.

Установено е също, че Даудов лично е посещавал част от окупираните райони в периода юли-На срещи с ръководителите на новосформираните части на "кадировците" призовавал за активни бойни действия срещу силите за отбрана на Украйна.

Той е заподозрян за съучастие в извършването на умишлени действия с цел промяна на границите на територията на Украйна в нарушение на процедурата, установена от Конституцията на Украйна, което е довело до смъртта на хора и до други тежки последици. 

По информация на украинските служби Даудов се намира на територията Руската федерация. Ще отговаря по най-малко три обвинения. Предприемат се комплексни мерки за привличането му под наказателна отговорност.

Снимка: БГНЕС