Преувеличени ли са заплахите за доларовата доминация?

Най-сериозната са дигиталните валути на централните банки, но САЩ най-накрая се събуждат за тази опасност

23.04.2023 | 17:02 Редактор: Михаела Димитрова
Преувеличени ли са заплахите за доларовата доминация?

"Всяка нощ се питам защо всички страни трябва да базират търговията си на долара", сподели президентът на Бразилия Луис Инасио Лула да Силва наскоро по време на държавно посещение в Китай. Това е въпрос, който вълнува много национални лидери, особено след като глобалната търговия между американската и китайската сфера се фрагментира и тъй като държавите оценяват изложеността си на западните санкции и икономиката на САЩ. Макар че параноята относно силата на зелените пари се засилва сред някои във Вашингтон, това не би трябвало да ги държи будни през нощта. Смъртта на долара е силно преувеличена, пише Financial Times.

Откакто Бретънуудската система от 1944 г. (определила финансовата архитектура на света след Втората световна война – бел. прев.) наложи долара като де факто глобална валута, неговото господство се поддържа от статута на Америка като най-голямата световна икономика и геополитически хегемон. Почти 60 процента от официалните валутни резерви се държат в зелената валута. Това е предпочитаната валута за международната търговия, като отговаря за повече от 80% от търговското финансиране и 50% от търговското фактуриране. Тя също така доминира валутните и дългови пазари. Това води до голямо търсене на долари, което позволява на САЩ да вземат заеми на по-ниска цена. Отвоюването на тези мрежови ефекти от долара не е лесно.

Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън предупреди наскоро, че икономическите санкции на Запада срещу Русия могат да подкопаят хегемонията на долара. Повече държави може от страх да обмислят алтернативи на финансирането в долари, за да смекчат заплахата от санкции. Путин вече обеща да използва повече юана. За други диверсификацията има и икономически смисъл. Много развиващи се пазари са все по-разочаровани от влиянието на долара върху техните икономики, от неотдавнашните банкови сътресения до историческите повишения на лихвените проценти от Федералния резерв (които повишиха задлъжнялостта им). Членовете на ASEAN (асоциация на 10 държави от югоизточна Азия – бел. прев.) проучват как да насърчат използването на местни валути в двустранната си търговия.

Повече прочетете в Investor.bg

Снимка: Pixabay