Франция изрази безпокойство след твърденията за суверенитета на бившите съветски страни

Китайският посланик в Париж: Тези страни от бившия СССР нямат действителен статут в международното право

23.04.2023 | 12:50 Редактор: Вяра Димова
Франция изрази безпокойство след твърденията за суверенитета на бившите съветски страни

Франция и балтийските държави Естония, Латвия и Литва изразиха безпокойство, след като китайският посланик в Париж Лю Шайе постави под въпрос суверенитета на бившите съветски страни като Украйна, пише Sky News.

Попитан дали Крим е част от Украйна или не, китайският посланик Лу Шайе е заявил, че исторически той е бил част от Русия и е бил предложен на Украйна от бившия съветски лидер Никита Хрушчов. 

В интервю, излъчено по френската телевизия той заявява: "Тези страни от бившия СССР нямат действителен статут в международното право, защото няма международно споразумение, което да материализира техния суверенен статут".

Що се отнася до Крим, според Лю Шайе "зависи как възприемате проблема". Посланикът заяви, че полуостровът "първоначално е принадлежал на Русия", а по време на съветската епоха "Хрушчов го е дал на Украйна", предаде "Фокус".

Франция отговори, като обеща "пълна солидарност" с всички засегнати съюзнически страни, които според нея са получили независимост "след десетилетия на потисничество".

Снимка: pixabay