Откриха кораб, потънал през Втората световна война

На кораба "Монтевидео Мару" са загинали близо хиляда австралийски военнопленници

22.04.2023 | 11:31 Редактор: Михаела Димитрова
Откриха кораб, потънал през Втората световна война

През 1942 г.,по време на Втората световна война, американска подводница потопява японски търговски кораб с над 1000 души на борда. Повечето от жертвите са от Австралия. Сега останките на кораба са открити край бреговете на Филипините.

Изследователите вече са успели да открият останките на кораба "Монтевидео Мару", на който са загинали близо хиляда австралийски военнопленници. Той е открит на дълбочина над 4000 метра в Южнокитайско море, съобщи в събота фондация Silentworld, която организира операцията по издирването.

На 1 юли 1942 г. американска подводница торпилира и потопява "Монтевидео Мару". Екипажът на подводницата обаче тогава не е знаел, че японският кораб превозва австралийски военнопленници.

Потъването на "Монтевидео Мару" все още се смята за най-тежката морска катастрофа в Австралия. По приблизителна оценка загиват 980 австралийци, включително поне 850 войници. По данни на Silentworld на борда са се намирали и цивилни граждани от 13 други държави, с което общият брой на загиналите достига около 1060 души.

"Най-сетне мястото на последния покой на изгубените души от "Монтевидео Мару" е намерено", написа австралийският министър-председател Антъни Албанезе в Twitter. Надяваме се, че тази новина ще "даде известна утеха на опечалените", допълни той, цитиран от Kronen Zeitung.

Изследователите започват да търсят останките на кораба преди две седмици в Южнокитайско море северозападно от главния филипински остров Лусон. Потъналият кораб е открит с помощта на високотехнологично оборудване, включително автономен подводен апарат със сонар.

"Откриването на "Монтевидео Мару" затваря една ужасна глава в австралийската военна и морска история", заяви директорът на Silentworld Джон Мълън. Фондацията е работила с холандската компания за дълбоководни проучвания Fugro и австралийските военни в търсенето на потъналия кораб.

Снимка: Wikipedia