Беларуската прокуратура иска до 20 години затвор за основателите на опозиционната медия

Трима души са обвинени по това знаково дело - двама са съдени задочно

21.04.2023 | 23:10 Редактор: Юлиан Христов
Беларуската прокуратура иска до 20 години затвор за основателите на опозиционната медия

Беларуската прокуратура поиска до 20 години затвор за основателите на опозиционната медия "Нехта", която изигра ключова роля в мобилизирането на протестното движение през 2020 г., съобщи днес беларуската неправителствена организация "Вясна", цитирана от Франс прес.

Трима души са обвинени по това знаково дело: Степан Путило, съосновател на канала, излъчван в ЮТюб и Телеграм, и други двама журналисти - Ян Рудик и Роман Протасевич.

Докато Путило и Рудик са в изгнание и затова са съдени задочно, Роман Протасевич, бивш главен редактор на "Нехта", беше арестуван през 2021 г. след като самолетът, на борда на който той летеше над Беларус, беше приземен в Минск заради фалшива терористична заплаха.

Според правозащитната организация "Вясна" прокурорът Наталия Соколова е поискала 20 години затвор за Степан Путило, 19 години за Ян Рудик и 10 години за Роман Протасевич. Те са съответно на 24, 29 и 27 години, съобщава БТА.

И тримата са изправени пред множество обвинения, включително „умишлени действия за подстрекаване към социална вражда“, „клевета“ или „участие в масови безредици“, съобщи "Вясна", чийто лишен от свобода основател Алес Бяляцки е един от носителите на Нобеловата награда за мир за 2022 г.

"Нехта" изигра ключова роля в мобилизирането на протестното движение срещу преизбирането през август 2020 г. на беларуския президент Александър Лукашенко, което доведе до нейната забрана и категоризирането ѝ като „терористична организация“ от Върховния съд на Беларус.

Журналистът и опозиционен активист Роман Протасевич беше арестуван на 23 май 2021 г. с приятелката си София Сапега, когато техният самолет на "Райънеър", изпълняващ полет от Атина за Вилнюс, беше прехванат от беларуски изтребител и принуден да кацне в Минск.

След ареста си Протасевич се съгласи да сътрудничи на разследването и многократно изрази разкаянието си във видеоклипове, излъчени от беларуската обществена телевизия. Според беларуската опозиция те са били записани "под натиск".

Той е под домашен арест от юни 2021 г., докато Сапега, която е руска гражданка, беше осъдена на шест години затвор.

"Протасевич е спазил условията на сключеното с него споразумение за сътрудничество. Следователно обвиняемият ще получи по-малка присъда от предвидената", каза прокурорката Наталия Соколова пред беларуската телевизия.

Според "Вясна" съдията е поискал бившият журналистът незабавно да бъде задържан под стража.

"Нехта" съобщи днес за исканата от прокуратурата присъда срещу Путило, без да споменава останалите двама обвиняеми.

Снимка: БГНЕС