Песков: Санкциите срещу Русия ще задълбочат световната криза

Г-7 обмисля цялостна забрана на износа за Федерацията

21.04.2023 | 14:43 Редактор: Петя Кръстева
Песков: Санкциите срещу Русия ще задълбочат световната криза

От Кремъл заявиха, че следят информацията за възможна цялостна забрана на износа за Русия от западните страни и че подобни нови санкции ще навредят на световната икономика.

"Ние внимателно следим това, наясно сме, че и САЩ, и ЕС активно обмислят нови санкции. Вярваме, че както настоящите санкции срещу Руската федерация, така и новите допълнителни стъпки, които САЩ и ЕС може би обмислят сега, ще ударят световната икономика. Следователно това може да доведе до увеличаване на тенденцията към световна икономическа криза", каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, съобщава Ройтерс.

Повод за неговите коментари даде японската информационна агенция Киодо, която по-рано съобщи, че страните от Г-7 обмислят почти пълна забрана на износа за Русия.

В четвъртък Bloomberg също излезе с информация, че Съединените щати и съюзниците на Украйна обмислят "пълна забрана на повечето износ за Русия". В информацията на агенцията се посочва, че служители от страните от Г-7 обсъждат идеята преди срещата на върха в Япония следващия месец, припомня БНР.

"Не трябва да забравяме, че никоя страна в света не е била изправена като нас пред такъв обем санкции. Затова ние се адаптираме, развиваме, правим дългосрочни планове, но и отчитаме опасностите, които се крият зад мислите на нашите опоненти", посочи  Песков.

Снимка: БГНЕС