Експерти: Причината за жп катастрофа до град Лариса не е само човешка грешка

Липсвал е електронен контрол на движението на влаковете

20.04.2023 | 22:40 Редактор: Вяра Димова
Експерти: Причината за жп катастрофа до град Лариса не е само човешка грешка

Гръцкото министерство на транспорта публикува пълния текст на доклада на експертите за причините за железопътната катастрофа до град Лариса, която взе десетки жертви - загинаха 57 души и десетки бяха ранен. Документът ще бъде представен на прокуратурата за съдебно разследване срещу виновните, съобщават властите в южната ни съседка.

Причината за железопътната катастрофа до град Лариса е комплекс от много предпоставки, а не само резултат от човешка грешка, посочва докладът на експертите. 

Подчертава се, че сред основните причини за трагичния инцидент е липсата на електронен контрол на движението на влаковете в отсечката Лариса - Солун, като цялата система не е възстановена след пожар през 2019 година, съобщи БНР.

Опозиционните партии се позоваха на тази констатация и обвиняват министъра на транспорта, както и лично премиера в небрежно отношение към сигурността на пътниците. Специалистите констатират, че дежурният екип на гара Лариса е бил неподготвен за реакция в този случай и са извършени грешни маневри, заради които се стига до насрещното движение на двата влака по един коловоз.

Експертите дават дълъг списък от препоръки за ремонт и поддръжка на железопътния транспорт и необходимите инвестиции в този сектор.

Снимка: БГНЕС