Чехия: Не сме откривали пестициди в зърното от Украйна

Миналата седмица Словакия забрани продажбата на украинска пшеница поради наличието на веществото

20.04.2023 | 20:05 Редактор: Вяра Димова
Чехия: Не сме откривали пестициди в зърното от Украйна

Чешката република досега не е открила никакви повишени нива на пестициди, плесенни токсини и други замърсители при проверки на зърно, храна за животни и друг селскостопански внос от Украйна, съобщи ДПА, позовавайки се на изявление на чешкия земеделски министър Зденек Некула.

Според министъра няма причина за "ненужна паника". Той повтори, че се противопоставя на едностранна забрана за вноса на украинско зърно.

В момента се проверява практически целият внос на селскостопански продукти от атакуваната от Русия страна. Пробите се тестват за повече от 400 вещества всяка, включително остатъци от пестициди и тежки метали като олово и кадмий. 

Коментарът на Некула идва в момент, когато износът на украинско зърно за страните от Вишеградската група, които освен Чешката република включват Полша, Унгария и Словакия, е подложен на проверки. Всички страни от Вишеградската група са членки на Европейския съюз, информира БТА.

Миналия петък Словакия забрани продажбата на украинска пшеница като храна и храна за животни до второ нареждане поради наличието на пестициди. Това беше последвано през уикенда от Полша, която забрани вноса на зърно и други селскостопански продукти от източната си съседка. Унгария също забрани някои украински селскостопански продукти.

Снимка: pixabay