Путин пристигна и руските войски засилиха натиска в Източна Украйна

Русия и Украйна си отправиха взаимни обвинения за износа на зърно през Черно море

18.04.2023 | 18:55 Редактор: Вяра Димова

Руските войски засилиха натиска в Източна Украйна, след като президентът Владимир Путин се появи изненадващо в контролирани от Москва украински региони. Това е неговото първо посещение в Херсонска област и така наречената Луганска народна република, обявени от Москва за части от Руската федерация. 

Според информацията от Кремъл, Владимир Путин е присъствал на среща на военното командване в Херсонска област и е изслушал докладите на въздушно-десантните войски и на армейската група "Днепър", а в Луганск - на Националната гвардия "Восток". 

Украинският президент посети град Авдеевка и връчи награди на войници.

"Имам честта да бъда днес тук, да ви благодаря за вашата служба, за това, че защитавате земята ни, Украйна, нашите семейства", заяви Володомир Зеленски.

Боевете за Бахмут в Донецкия регион избухнаха с нова сила. Градът е под тежък руски артилерийски обстрел, но положението е под контрол, съобщи командващият украинските Сухопътни войски Олександър Сирски. Той обещава войниците му да забавят значително руското настъпление. Украинците, в същото време, се готвят за контраофанзива.

Русия хвърли върху Киев вината за временното прекратяване на износа на зърно през Черно море. Украйна алармира вчера, че международното споразумение, постигнато с участието на ООН и Турция, е било застрашено, защото Русия блокира инспекцията на корабите в турски води. Днес от Москва заявиха, че инспекциите са възобновени.

Прекъсването е било предизвикано от неспазване на изискванията по сделката от страна на Украйна, но проблемът е бил разрешен, каза представител на руското външно министерство. 

Вижте повече в репортажа на Григорий Недялков.

Снимка: БГНЕС