Фон дер Лайен: Искаме Китай да зачита равнопоставените отношения

Има области, в които инвестициите и търговията представляват риск за нашата икономическа и национална сигурност, каза още тя

18.04.2023 | 12:20 Редактор: Михаела Димитрова
Фон дер Лайен: Искаме Китай да зачита равнопоставените отношения

Отидох в Китай, за да кажа много ясно това, което говорим в Брюксел и в Страсбург. Това каза председателката на Европейския парламент Урсула фон дер Лайен пред пленарната зала на Европейския парламент.

"Това, което искаме, е Китай да зачита равнопоставените отношения, когато става дума за достъпа на наши фирми до китайския пазар, да спазва прозрачността за субсидиите, както и интелектуалната собственост. Освен това знаем, че има области, в които инвестициите и търговията представляват риск за нашата икономическа и национална сигурност, особено в рамките на откритата симбиоза на Китай между неговия военен и търговски сектор", допълни Фон дер Лайен.

Тя изрази солидарност със санкционираните евродепутати, на които Китай наложи санкции. Сред тях е и Илхан Кючюк от "Обнови Европа".

"Искам да изразя солидарността си с тези членове на Европейския парламент, които бяха несправедливо санкционирани от китайската комунистическа партия, само защото изрекоха на глас нарушенията на човешките права. И това е симптом, че Китай не е обърнал страницата към епохата на реформи и откритост, а преминава към нова ера на сигурност и контрол.  Чух това в Пекин от много европейски фирми, които наблюдаваха от първа ръка този завой към сигурността, който е далеч от логиката на отворения пазар и свободната търговия", смята председателят на ЕК, цитирана от БНР.

Кючюк, както и колегите му Райнхард Бутикофер, Майкъл Галер, Рафаел Глюксман и Мириам Лексман попаднаха под санкциите на Китай с мотива, че "сериозно увреждат суверенитета и интересите му и злонамерено разпространяват лъжи и дезинформация". На тях и техните семейства е забранено да влизат в континенталната част на Китай, Хонконг и Макао. Кючюк е един от защитниците на уйгурите, които са затворени в лагери в Синцзян.

Преди две години той беше сред инициаторите Илхам Тохти да получи наградата "Сахаров" на Европарламента. Тохти е уйгурски правозащитник, който беше арестуван и осъден на доживотен затвор в Китай.

Снимка: БГНЕС


1
2 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 година
Тая яко взе да ми лази по нервите..... никой не е гласувал за тая ача, не е избрана от хората, а направи толкова поразил. Махайте я вече Сигнализирай за неуместен коментар