Шойгу докладва на Путин за проверката на Тихоокеанския флот

Тя се намира във втори етап - осигуряване на разгръщането на силите в постоянна бойна готовност от базите до полигоните

17.04.2023 | 15:11 Редактор: Вяра Димова
Шойгу докладва на Путин за проверката на Тихоокеанския флот

Над 25 000 военнослужещи, 167 бойни кораба, включително 12 подводници, 89 самолета и хеликоптера участват във внезапната проверка на Тихоокеанския флот на Русия. Те са приведени в пълна бойна готовност и са започнали да изпълняват задачи по бойна подготовка с установените ограничения. Провеждат се тактически учения и контролни стрелби, отработват се задачи за взаимодействие между различните видове сили.

Това докладва министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу пред президента Владимир Путин, цитиран от ТАСС и РИА Новости.

Поредните военни маневри започнаха преди два дни, като основната цел е повишаване на способността за решаване на задачи по отразяване на агресия от страна на вероятен противник.

По думите на Шойгу в момента проверката се намира във втория си етап - осигуряване на разгръщането на силите в постоянна бойна готовност от базите до полигоните за бойна подготовка, пише dnes.bg.

Военният министър подчерта, че са отработени въпросите за осигуряване на бойната устойчивост на стратегическите подводници и тяхната готовност за използване на въоръжение. Започнало е и тактическо учение за противовъздушна отбрана, като за разпознаване на противника се използват и самолети.

Снимка: БГНЕС