Лондон за опозиционера Владимир Кара-Мурза: Присъдата е "политически мотивирана"

Наказателното дело беше председателствано от съдия Сергей Подопригоров, срещу когото Великобритания наложи санкции

17.04.2023 | 14:57 Редактор: Вяра Димова
Лондон за опозиционера Владимир Кара-Мурза: Присъдата е

Посланикът на Русия в Лондон Андрей Келин е бил извикан в Министерството на външните работи на Великобритания във връзка с произнесената присъда срещу публициста Владимир Кара-Мурза. Информацията за това е разпространена от пресслужбата на британското външно министерство.

"Министерството на външните работи, въпросите на Общността и международното развитие извика руския посланик Андрей Келин. Ще му бъде заявено ясно, че Обединеното кралство смята присъдата срещу г-н Кара-Мурза за противоречаща на международните ангажименти на Русия в областта на правата на човека, включително правото на справедлив съдебен процес", се казва в съобщението. В Лондон определят присъдата като "политически мотивирана".

Наказателното дело срещу Кара-Мурза беше председателствано от съдия Сергей Подопригоров, срещу когото Великобритания наложи санкции през 2020 г. заради включването му в списъка "Магнитски", в чието изготвяне е участвал Кара-Мурза.

От британското външно министерство обърнаха внимание върху този факт и подчертаха, че ще бъдат обсъдени "по-нататъшните стъпки за търсене на отговорност от лицата, съпричастни към задържането на Владимир Кара-Мурза и неправомерното отношение към него".

Министърът на външните работи Джеймс Клевърли изрази загриженост от факта, че Русия не изпълнява своите ангажименти в областта на правата на човека и призова Москва да ги спазва, включително осигуряване на "подобаващо медицинско обслужване" на Кара-Мурза, който има руско и британско гражданство. Келвърли заяви също, че Обединеното кралство ще продължи да оказва подкрепа на роднините на осъдения публицист и "да призовава за незабавното освобождаване на г-н Кара-Мурза".

Снимка: Б


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 година
Лондон да освободи Асанж и тогава да дава акъл..... Сигнализирай за неуместен коментар