Съдят по закона за шпионаж арестувания за теча на документи от Пентагона

Видеозаписи показаха как тежковъоръжени агенти извършват арест на заподозрения

14.04.2023 | 13:50 Редактор: Юлиан Христов

21-годишният служител на Националната гвардия на американските Военновъздушни сили Джак Тейшейра е арестуван за разкриването на строго секретни военни документи. 

Видеозаписи показаха как тежковъоръжени агенти го задържат облечен с тениска и къси панталони. С казуса се заема Федералният съд в щата Масачузетс. Тейшейра е специалист по информационни технологии. 

"Ще бъдат повдигнати обвинения по американския закон за шпионажа за неразрешено изнасяне или предаване на класифицирана информация за националната отбрана", каза главният прокурор на САЩ Мерик Гарланд. 

Мотивът на Тейшейра не се посочва, но според свидетелства на участници в платформата "Дискорд", където изтекоха документите, той е искал да прояви някаква храброст, а не е бил воден от идеология.

Случаят повдига въпроси за това как такъв значителен пробив в сигурността е можело да бъде причинен от толкова млад военнослужещ с нисък ранг.  

От Пентагона подчертаха, че става въпрос за умишлено престъпно деяние, а следващите етапи на разследването са от компетенциите на Министерството на правосъдието. Анонимен служител обърна внимание, че на длъжността, която е заемал, Тейшейра е трябвало да има по-високо ниво на достъп до секретна информация, тъй като той е носил отговорности по киберзащита на мрежите.

Вижте повече в репортажа на Григорий Недялков.

Снимка: БГНЕС