Десетилетия затвор грозят арестувания военен за теча на данни от Пентагона

Джак Тейшейра нарекъл конфликта между Русия и Украйна "депресираща битка"

14.04.2023 | 10:05 Редактор: Искра Ангелова
Десетилетия затвор грозят арестувания военен за теча на данни от Пентагона

Джак Тейшейра, заподозрян член на разузнавателното звено на Въздушната национална гвардия, може да бъде осъден на десетилетия затвор за участието си в изтичането на документи на Министерството на отбраната на САЩ, съобщи "Ню Йорк Таймс".

Изданието отбелязва, че Джак Тейшейра е бил арестуван по силата на Закона за шпионажа. Законът, приет през 1917 г., предвижда наказания до десетки години затвор за предаване на информация за националната отбрана, която може да навреди на САЩ или да осигури предимство на чужда държава или на трета страна, която няма достъп до такава информация.

"Ню Йорк Таймс" подчертава, че заподозреният може да бъде обвинен поотделно за всеки един от публикуваните класифицирани документи.

Говорител на Министерството на отбраната на САЩ заяви, че Джак Тейшейра е специалист по кибертранспортни системи. Той е защитавал военни комуникации и е имал достъп до строго класифицирана информация, каза говорителят. Познат на Тейшейра заяви пред "Вашингтон пост", че войникът е започнал да публикува документи през февруари 2022 г.

Той нарекъл конфликта между Русия и Украйна "депресираща битка между две страни, които би трябвало да имат повече общо, отколкото това, което ги разделя", и искал да привлече вниманието на приятелите си към него, пише БГНЕС.

В четвъртък ФБР арестува 21-годишния военнослужещ Джак Тейшейра по подозрение, че е замесен в изтичането на документи на Пентагона. По-рано "Ню Йорк Таймс" съобщи, че Тейшейра е бил администратор на групов чат в Discord, в който са изтичали секретни данни на американското разузнаване. Discord, 8-годишната платформа за социални медии и съобщения, популярна сред младите хора и играчите на видеоигри, все повече се превръща в основна част от интернет. Тя беше представена през 2015 г. като приложение за чат, което хората могат да използват, за да общуват помежду си, докато играят игри.

Платформата беше нишов продукт до пандемията, когато младите хора търсеха начини да общуват с приятелите си и се присъединяваха към онлайн общности. До края на 2021 г. тя имаше повече от 150 милиона активни потребители всеки месец. Тя използва сървъри - по същество чат стаи - предназначени за конкретни групи или интереси. Някои от тях имат милиони членове, докато други са частни, по-малки общности.

Твърди се, че изтекли документи на Пентагона са се разпространявали в платформата още през март, преди да се появят в други сайтове. Изтичането на информация е последният епизод през последните години, в който Discord играе ключова роля, а прилагането на собствените ѝ политики за модериране на съдържанието е сложен въпрос.