Паника в САЩ: Изтичането на секретни документи може да продължи

От Пентагона извършват анализ на риска за националната сигурност

11.04.2023 | 13:43 Редактор: Петя Кръстева

САЩ разглеждат като сериозен проблем изтичането на голямо количество класифицирани документи на Mинистерството на отбраната. Проучват се потенциалните рискове за националната сигурност, заявиха от администрацията на президента Джо Байдън. 

Става въпрос за появили в социални мрежи документи, които съдържат американски военни тайни, засягащи Украйна, Китай, Близкия изток и други чувствителни въпроси.

"Министерството на отбраната извършва анализ, за да установи какви последици за националната сигурност може да има от всичко това, а Министерството на правосъдието води разследване за евентуално извършено престъпление. Гледаме на това много, много сериозно. Няма никаква причина тези документи да са публично достояние. Все още не е ясно дали е овладяно изтичането на секретна информация, или публикуването на още документи ще продължи", коментира говорителят на Съвета за национална сигурност на САЩ Джон Кърби.

Според американски медии в документите има информация за оръжейните доставки за Украйна и за безпокойства относно възможния недостиг на боеприпаси за Киев. Изтекла е също информация за подготовката на украинските сили за планирана контраофанзива. Според CNN при това обстоятелство украинското командване е било принудено да промени части от плановете си.

По-рано от Пентагона също определиха изтичането на данни като сериозен риск за националната сигурност. 

Документите, които циркулират онлайн, имат потенциал да се използват за разпространение на дезинформация, предупреди Крис Мийгър, който е помощник на американския министър на отбраната.

Вижте повече в репортажа на Григорий Неделков.

Снимка: БГНЕС