Куба: САЩ са виновни за кризата в Украйна

Лавров ще посети няколко страни в Латинска Америка до края на април

14.04.2023 | 11:33 Редактор: Тодор Петров
Куба: САЩ са виновни за кризата в Украйна

Руският министър на външните работи Сергей Лавров ще посети няколко страни в Латинска Америка до края на април, съобщиха от дипломатическото ведомство в Москва. Той планира да посети Бразилия, Венецуела, Никарагуа и Куба.

Русия се застъпва за засилване на руско-латиноамериканското сътрудничество "на основата на взаимна подкрепа, солидарност и зачитане на интересите на другата страна", се казва в статията. 

Подчертава се, че Москва не иска да превръща региона в арена за противоборство. За разлика от бивши колониални метрополии Русия не поставя партньорите си пред избор "с нас или против нас", не ги дели на свои и чужди.

ТАСС помества изказване на кубинския президент Мигел Диас Канел, че Съединените щати носят отговорност за кризата в Украйна.

Според кубинския президент от Вашингтон са изопачили първопричината за конфликта в Украйна и чрез огромната си медийна мощ са предизвикали чувство на презрение към Русия, съобщи БНР. 

"Вярвам, че именно те разпалиха русофобията и прикриха истинските причини за конфликта, като превърнаха Русия във виновник . Наистина смятам, че самото правителство на САЩ е виновно за създаването на този конфликт", каза Мигел Диас Канел в интервю, публикувано в YouTube канала на програмата "Кръгла маса".

Снимка: БГНЕС