Докато чужбина се бори с инфлацията, Путин се радва на ниски цени у дома

Руският президент заяви, че инфлацията може дори да е под 3% този месец

13.04.2023 | 16:36 Редактор: Михаела Димитрова
Докато чужбина се бори с инфлацията, Путин се радва на ниски цени у дома

Войната, започната от Кремъл срещу Украйна, пое вината за повишаване на глобалните цени на всичко - от храна до гориво - и предизвика международни санкции, които също допринесоха за един от най-големите ценови шокове в съвременната руска история.

Но година по-късно и дори когато инфлацията продължава да бушува в много големи икономики, ръстът на цените в Русия се срина близо до нивото в Япония и доста под тези, наблюдавани в САЩ и еврозоната.

На годишна база руската инфлация достигна 3,5% през март от почти 11% през предходния месец, според данни, публикувани в сряда. Сега е на една пета от пика си миналата година и под целта на централната банка от 4% за първи път от 2020 г.

Резкият контраст с голяма част от останалия свят позволи на Путин лесно да печели политически точки пред вътрешната публика, подчертавайки устойчивостта на Русия и твърдейки, че санкциите срещу страната му имат обратен ефект върху онези, които ги наложиха. В телевизионни изявления във вторник руският президент каза, че инфлацията може дори да е под 3% този месец.

Огромният скок на бюджетните разходи и недостигът на работна ръка в резултат на мобилизацията на хора да се бият в Украйна оказват натиск върху цените, особено след като последните спадове на рублата допълнително натоварват потребителските разходи.

Но планираните съкращения на добива от ОПЕК+ биха могли да укрепят рублата и руския износ, подкрепяйки дезинфлацията, споделят икономисти.

Повече по темата прочетете в bloombergtv.bg

Снимка: Bloomberg.com


1
2 rate up comment rate down comment 0
шопендар
преди 1 година
РУСИЯ ВОДИ ВОЙНА СРЕЩУ ЦЕЛИЯТ СВЯТ-ИНФЛАЦИЯ 3%....В БЪЛГАРИЯ НЯМА ВОЙНА-ИНФЛАЦИЯ НЕ В %,А В ПЪТИ.А НАРОДА ПАК ИЗБИРА ТЕЗИ КОИТО НИ ДОКАРАХА ДО МИЗЕРИЯТА. Сигнализирай за неуместен коментар