В Китай регистрираха първи смъртен случай от птичи грип

56-годишна жена от южната провинция Гуандун е третият човек, за когото е известно, че е бил заразен с подтипа H3N8

12.04.2023 | 22:54 Редактор: Вяра Димова
В Китай регистрираха първи смъртен случай от птичи грип

Китайка стана първият човек, починал от вид птичи грип, който е рядък при хората, съобщава "Ройтерс", позовавайки се на Световната здравна организация. Не изглежда обаче щамът да се разпространява между хората.

56-годишната жена от южната провинция Гуандун е третият човек, за когото е известно, че е бил заразен с подтипа H3N8 на птичия грип. Всички установени до момента случаи са в Китай, като за първите два е съобщено миналата година.

Центърът за контрол и превенция на заболяванията в провинция Гуандун информира за третия потвърден случай в края на миналия месец, но не предостави подробности за смъртта на жената. По данни на СЗО пациентката е имала множество основни заболявания и контакт с живи домашни птици.

Спорадичните случаи на заразяване на хора с птичи грип са често срещани в Китай, където вирусите на птичия грип циркулират постоянно в огромни популации от домашни и диви птици.

Пробите, взети от пазар, който е бил посетен от жената, преди тя да се разболее, са били положителни за грип A(H3). По тази причина се предполага, че именно това може да е източникът на инфекцията. Макар и рядък при хората, H3N8 е често срещан при птици, като не причинява почти признаци на заболяване. Той е заразявал и други бозайници.

Няма други установени случаи сред близките контакти на заразената жена, пише dnes.bg.

"Въз основа на наличната информация изглежда, че този вирус няма способността да се разпространява лесно от човек на човек и следователно рискът от разпространение сред хората на национално, регионално и международно ниво се счита за нисък", посочват от СЗО.

Мониторингът на всички вируси на птичия грип се счита за важен предвид способността им да се развиват и да причиняват пандемия.

Снимка: pixabay