Нова мобилизация? Русия въвежда електронни повиквателни

Песков обясни промените с необходимостта от усъвършенстване на системата за военен отчет

12.04.2023 | 07:30 Редактор: Тодор Петров
Нова мобилизация? Русия въвежда електронни повиквателни

Очаква се на днешното си заседание руският парламент да одобри законодателни промени, които предвиждат цифровизация на военния отчет и изпращане на електронни повиквателни. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков обясни промените с необходимостта от усъвършенстване на системата за военен отчет и увери, че в Русия не се планира нова мобилизация.

Законодателните промени бяха одобрени вчера от Държавната дума. Одобряването им и от Съвета на федерацията е въпрос на формална процедура. Окончателно ще влязат в сила, след като бъдат подписани от президента Путин.

Промените предвиждат създаване на онлайн регистър на подлежащите на военен отчет. В регистъра ще се съхраняват личните им данни и подробна информация за тяхното местожителство, месторабота, съдимост, образование и здравословно състояние.

Повиквателните на хартия остават, но се въвеждат и електронни. Те ще бъдат публикувани в личните профили на гражданите в държавния информационен портал "Госуслуги" и ще се пазят в отделен регистър, съобщава БНР.

Онези, които не се явят във военните окръжия до двайсетия ден след получаването на призовката, ще бъдат лишавани от правото да напускат страната, да управляват автомобил, да се регистрират като еднолични търговци, да получават кредити и да се разпореждат с недвижимото си имущество.

Снимка: БГНЕС