Риск за националната сигурност на САЩ: Пентагонът притеснен след изтичането на данни

Документите имат потенциала да разпространяват дезинформация, заяви помощник на министъра на отбраната

10.04.2023 | 22:33 Редактор: Елеонора Танева
Риск за националната сигурност на САЩ: Пентагонът притеснен след изтичането на данни

Предполагаемото изтичане на изключително чувствителни американски документи представлява "много сериозен" риск за националната сигурност на САЩ, заяви Пентагонът.

Изтеклите документи се разследват от Министерството на правосъдието и изглежда включват оценки и секретни разузнавателни доклади, които засягат не само Украйна и Русия, но и изключително чувствителни анализи на съюзниците на САЩ, предаде АФП.

Документите, които се разпространяват онлайн, представляват "много сериозен риск за националната сигурност и имат потенциала да разпространяват дезинформация", заяви пред журналисти помощникът на министъра на отбраната по обществените въпроси Крис Мийгър.

"Все още разследваме как се е случило това, както и обхвата на проблема. Бяха предприети стъпки за по-внимателно разглеждане на това как се разпространява този тип информация и до кого", каза Мийгър.

През последните дни в социални мрежи и сайтове бяха открити десетки снимки на изтекли документи, въпреки че някои от тях може да са циркулирали онлайн в продължение на седмици, ако не и месеци, преди да започнат да получават медийно внимание миналата седмица.

Мийгър отказа да коментира дали документите са истински и заяви, че екип на Пентагона работи по тази оценка, но отбеляза, че снимките, които се разпространяват онлайн, изглежда показват чувствителна информация, уточнява БГНЕС

"Изглежда, че снимките показват документи, подобни по формат на тези, които се използват за предоставяне на ежедневна информация на нашите висши ръководители относно Украйна и операциите, свързани с Русия, както и други актуализации на разузнавателната информация", каза той, но някои от тях "изглеждат променени".

Това включва документ, който се разпространява онлайн и изглежда е бил променен, за да покаже, че Украйна е понесла повече жертви от Русия, докато в оригиналния вариант се твърди обратното. 

Снимка: БГНЕС


1
0 rate up comment rate down comment 0
упадък
преди 1 година
Американците подслушват и шпионират всички, дори най-близките си съюзници, но хич не обичат да им показват "мръсното" бельо. Сигнализирай за неуместен коментар