Кремъл: БВП на Русия е спаднал с 45%, Украйна изпитва затруднения с наемането на млади войници

Според Андрей Келин руската икономика почти не е била засегната от западните санкции

10.04.2023 | 09:35 Редактор: Михаела Димитрова
Кремъл: БВП на Русия е спаднал с 45%, Украйна изпитва затруднения с наемането на млади войници

Русия е готова за прекратяване на огъня с Украйна по всяко време, но перспективата е "нереалистична" и неприемлива, докато Киев и Западът настояват за военно поражение на Кремъл, заяви руският посланик във Великобритания Андрей Келин в интервю за вестник "Таймс".

Келин, който пристигна в Лондон през 2019 година, заяви, че руското обществено мнение подкрепя президента Путин, но в същото време "не харесва войните и колкото по-скоро конфликтът бъде решен по-мирен път, толкова по-добре."

Келин също говори за срив на украинската икономика, твърдейки, че нейният БВП е спаднал с 35% миналата година и още 10% тази година. "От 45-милионното население на Украйна преди конфликта, сега са останали около 19-20 милиона и страната изпитва затруднения да наема млади войници", заяви посланикът, цитиран от БНР.

Той твърди, че руската икономика почти не е била засегната от западните санкции и че автомобилите, самолетите и друг внос от Запада се заменят с руско производство. "Това ни дава шанс да възстановим нашата индустрия в тези области", аргументира се Келин.

Снимка: Bloomberg.com