САЩ: Изтеклите документи за контраофанзивата на Украйна може да са фалшиви

Разследващите разглеждат няколко версии: недоволен служител до умишлено накърняване на националната сигурност на страната

10.04.2023 | 08:52 Редактор: Петя Кръстева
САЩ: Изтеклите документи за контраофанзивата на Украйна може да са фалшиви

Циркулиращите в интернет документи, за които се предполага, че са класифицирани и свързани с Пентагона и американските разузнавателни агенции, може да се окажат фалшиви. Това съобщи в неделя Reuters, позовавайки се на свои източници във Вашингтонската администрация.

Те не изключиха, че документите може да са били фалшифицирани, за да заблудят следователите от Министерството на правосъдието на САЩ относно техния произход. Освен това, американските власти признават, че документите може да съдържат "неточна информация с намерение да навреди на интересите на сигурността на САЩ", посочва агенцията, която е проверила документите. Някои оценки за ситуацията в Украйна "изглежда са променени, за да се минимизират руските загуби". Както отбелязва Reuters, не е ясно защо "поне един документ е маркиран като некласифициран, но съдържа строго секретна информация". Агенцията подчертава, че част от материалите са били публикувани в социалните мрежи преди няколко седмици, но за появата им първо съобщи в петък The New York Times. Повечето от изтеклите документи са изготвени през зимата и може да съдържат остаряла информация.

В един от документите от 23 февруари се уточнява как при сегашния темп на използване на средствата за противовъздушна отбрана доставките на снаряди за зенитно-ракетните системи С-300 на украинските въоръжени сили ще бъдат изчерпани до 2 май. Според Reuters президентът на Украйна Володимир Зеленски е провел среща с ръководството на службите за сигурност на страната на 6 април, за да обсъди начините за предотвратяване на изтичане на информация.

Пентагонът и Министерството на правосъдието на САЩ започнаха разследване на публикуването на тези документи в интернет. Според агенцията се проучват мотивите на лица, които биха могли да разпространяват уж класифицирана информация. Разследващите разглеждат няколко версии: от недоволен служител до умишлено накърняване на интересите на националната сигурност на страната. Властите също така проучват колко широко се споделят разузнавателни данни на междуведомствено ниво, предаде "Фокус".

Те са почти сигурни, че материалите са разпространени от служител на администрацията на Вашингтон, а не от някой от съюзниците. Много документи са отбелязани със забрана за предаването им на чужденци. Според Reuters разследването е на ранен етап, но следователите "не изключват възможността зад изтичането да стоят проруски елементи". Агенцията подчертава, че това може да е един от най-значимите случаи на изтичане на информация след появата на повече от 700 хиляди документа, видеозаписи и дипломатически грами на уебсайта WikiLeaks през 2013 г.

Снимка: БГНЕС