Софи Леви от Израел пред Bulgaria ON AIR: Чувстваш се все едно си подгонен звяр

Европейският съюз осъди ескалацията между Израел и палестинците

08.04.2023 | 19:05 Редактор: Елеонора Танева

Европейският съюз осъди ескалацията между Израел и палестинците и призова всички страни в конфликта към сдържаност и спокойствие по време на продължаващите религиозни празници. Израел, обаче отново е сцена на екстремистки действия и жертви. Един човек загина, а седем бяха ранени при нападение в Тел Авив снощи. Българка разказа пред Bulgaria ON AIR, че заедно с близки и приятели се моли най-сетне да настъпи мир и всички да съжителстват в една по-спокойна и нормална среда. 

При атаката в Тел Авив, определена от властите като терористична, е убит италиански турист, други седем, също туристи, са ранени. Според източник от израелските служби извършителят е израелски гражданин от арабски произход. Той се е врязъл с автомобил в групата италианци, които се разхождали по крайбрежна алея в централната част на града. Колата се преобърнала, а полицейски служител ликвидирал шофьора, когато той се опитал да извади пистолет. Гражданската реакция от Израел е категорична.    

"Да убият един 34-годишен човек, не е важно какво работи, да ранят още шест-седем, естествено, че това е страшно неприятно. Чувстваш се все едно си подгонен звяр. Но въпреки това, ние трябва да живеем. Нямаме друг изход", каза израелката Софи Леви.

Това беше втората атака с жертви в рамките на един ден. Вчера бяха убити две сестри при стрелба по колата им на окупирания Западен бряг. Нападенията са на фона на изостреното напрежение в региона след израелските въздушни удари по цели на палестински групировки в Ливан и Газа. Дни по-рано, в разгара на религиозни празници - свещения за мюсюлманите Рамазан и еврейския Пасха, безпокойство по целия свят предизвикаха насилието и безредиците в комплекса на джамията "Ал Акса" в Ерусалим.  

"Гражданите за съжаление се чувстват потиснати да го сторят.  Затова  животът продължава да върви такъв, какъвто е", каза още Софи Леви. 

Днес обаче управляващата в Газа групировка "Хамас" приветства атаката в Тел Авив като отговор на израелските действия срещу "Ал Акса" и богомолците". По разпореждане на премиера Бенямин Нетаняху са мобилизирани резервните сили на граничната полиция и допълнителни ресурси на Силите за отбрана от терористични нападения.

Вижте повече в репортажа на Григорий Недялков.

Снимка: БГНЕС