Протестиращи си отмъстиха на Макрон за пенсионната реформа, подпалиха любимия му ресторант

Замервали заведението с фойерверки и камъни

06.04.2023 | 21:16 Редактор: Петя Кръстева
Протестиращи си отмъстиха на Макрон за пенсионната реформа, подпалиха любимия му ресторант

Протестиращите срещу пенсионната реформа предизвикаха пожар в един от любимите ресторанти на френския президент Еманюел Макрон в Париж по време на сблъсъци с полицията за борба с безредиците.

Персоналът на La Rotonde в района на Монпарнас беше принуден да гаси пламъците на навеса на ресторанта, където Макрон организира парти по време на успешната си предизборна кампания през 2017 г. Журналист на АФП видял как група мъже, облечени в черно, изстрелват фойерверки и хвърлят камъни по посока на заведението.

Пожарът е бил причинен от сигнална ракета, хвърлена върху платнената тента, като за потушаването му са били необходими пожарникари. Полицаи за борба с безредиците са включени в защитата на бизнеса в 11-ия ден на национални протести и стачки срещу непопулярното предложение на Макрон да увеличи пенсионната възраст от 62 на 64 години.

Червените велурени дивани и мекото осветление на La Rotonde, заведение от епохата Бел Епок, посещавано някога от Пикасо, отдавна са любими на Макрон и съпругата му Брижит. Бившият инвестиционен банкер провеждаше там стратегически срещи, докато подготвяше кандидатурата си за президентския пост през 2017 г. и е известно, че след като спечели властта, се храни там със съпругата си.

Ресторантът и преди е бил обект на нападки заради връзката си с 45-годишния президент.

През 2020 г., по време на бурните антиправителствени протести на т.нар. "жълти жилетки", при предполагаем палеж входът му беше повреден, предаде БГНЕС.

"Когато има шествия и т.н., чувате хората да казват "Смърт на "Ротондата", смърт на Макрон", каза тогава пред АФП Жерар Тафанел, който е собственик на бистрото заедно с брат си Серж.

"Това се случва постоянно: анонимни телефонни обаждания, хора, които влизат посред бял ден и казват "Смърт на Макрон".

Около 570 000 души се включиха в демонстрациите срещу пенсионните реформи на президента Еманюел Макрон в цяла Франция, като 57 000 от тях бяха в Париж, съобщиха от Министерството на вътрешните работи. От там подчертаха, че броят им е значително по-нисък от този на протестите през предходните седмици.

Снимка: БГНЕС