"Реформата води към задънена улица": Невиждана агресия и 10 000 тона боклук в Париж

Френският премиер Елизабет Борн планира среща с представители на профсъюзите в началото на следващата седмица

29.03.2023 | 18:55 Редактор: Михаела Димитрова

Френският премиер Елизабет Борн планира среща с представители на профсъюзите в началото на следващата седмица заради нестихващите протести. Засега правителството не се отказва от намерението да наложи спорния закон, който увеличава възрастта за пенсиониране от 62 на 64 години. Синдикатите и протестиращите също не отстъпват. 

Ръководителят на Демократичната конфедерация на труда Лоран Берже заяви, че ще отиде на срещата с премиера Борн, за да обясни "защо тази реформа води към задънена улица”. 

"Хората продължават масово да отхвърлят пенсионната реформа. Трябва да се разбере, че гражданите не са съгласни с нея", каза още Берже. 

Днес служителите на сметопочистването в Париж възобновиха работата си на фона на купчините с неизвозени отпадъци. Според оценки, по улиците залежават близо 10 000 тона боклук. Синдикатът на работещите в чистотата съобщи обаче, че стачката им е приключила.

В протестите вчера участваха значително по-малко хора в сравнение със седмица по-рано. По данни на вътрешното министерство броят на демонстрантите в цялата страна е бил 740 000, което е спад с повече от 1 милион. Въпреки това отново имаше десетки арести.

В град Нант бяха подпалени автомобили и банков клон. Заради протестите Айфеловата кула беше затворена за посетители, в понеделник беше блокиран и Лувърът.

Вижте повече в репортажа на Григорий Недялков.

Снимка: БГНЕС