Ново напрежение по оста Пекин - Тайван. Макрон към Си: Може да върнете всички на масата за преговор

"Руската агресия в Украйна нанесе удар по международната стабилност", заяви френският президент

06.04.2023 | 17:51 Редактор: Искра Ангелова

Френският президент Еманюел Макрон заяви на китайския си колега Си Дзинпин, че разчита на него да "вразуми Русия" по отношение на войната в Украйна. Макрон е на тридневно посещение в Пекин.

Към разговорите с китайския лидер тази вечер се присъедини и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Докато европейците търсят диалог с азиатския гигант, Китай е раздразнен от среща на тайванския президент в САЩ.

Китайският лидер вижда възможности за преодоляване на различията с Франция.

"Китай и Франция имат възможностите и отговорността да превъзмогнат "различията и ограниченията", докато светът преминава през дълбоки исторически промени. Отношенията ни поддържат позитивна и стабилна инерция", заяви китайският президент Си Дзинпин.

Макрон акцентира върху ролята, която може да изиграе Китай в усложнената международна обстановка.

"Руската агресия в Украйна нанесе удар по международната стабилност. Знам, че мога да разчитам на вас да вразумите Русия и да върнете всички обратно на масата за преговори", коментира френският президент.

Към разговорите с китайския лидер тази вечер се присъедини и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Подобно на Макрон, тя застъпва позицията, че Европа трябва да "намали риска" в отношенията си с Пекин.

Фон дер Лайен е на първата си визита в Китай, откакто стана председател на ЕК през 2019 г. Заедно с Макрон е внушителна 50-членна бизнес делегация, която включва представители на компании със световно присъствие. Очаква се да бъде обявено сключването на нови сделки.

Мисията на европейските лидери е съпътствана от поредни знаци на раздразнение от Пекин по отношение на Тайван. Поводът е среща, която президентът на самоуправляващия се остров, считан от Пекин за част от неговата територия, осъществи в Калифорния с председателя на долната камара на Конгреса - Кевин Маккарти.

Вижте повече в репортажа на Григорий Недялков.

Снимка: БГНЕС