Русия: Зад НАТО стоят държави в руини, време е Алиансът да се пенсионира

Според говорителя на руското МВнР Финландия се е превърнала в жертва

06.04.2023 | 14:07 Редактор: Петя Кръстева
Русия: Зад НАТО стоят държави в руини, време е Алиансът да се пенсионира

Русия смята, че военният съюз НАТО е "несъвместим" с международната сигурност, стана ясно от думите на говорителя на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от АА.

"Прави се всичко възможно, за да стане светът още по-опасен, за да се предотврати съществуването на алтернативни центрове на сила, които могат да подкопаят хегемонията на Запада. Като цяло може уверено да се заяви, че сигурността и НАТО са несъвместими понятия", твърди тя.

Макар блокът на НАТО да празнува 74-ата си годишнина, той "няма с какво да се похвали", тъй като "зад съюзниците от НАТО стоят войни, превръщане на държави в руини, ненаказани военни престъпления, убийства на цивилни и разрушаване на гражданска инфраструктура", смята Захарова.

"Въпреки че Алиансът твърди, че е отбранителен, историята му сочи друго. В момента НАТО се разширява към Русия с намерението да узурпира цялата европейска система за сигурност, а по този начин създава заплахи за сигурността на Москва", се допълва в изявлението.

С официалното си присъединяване към Алианса тази седмица Финландия е станала "поредната жертва" на НАТО, като се е отказала от политиката си на неутралитет "в замяна на превръщането ѝ във фронтова зона - плацдарм за сдържане на Русия в северозападна посока", гласи официалната руска позиция.

В отклонение от традиционната си политика на необвързаност Финландия се присъедини към НАТО в отговор на това, че миналата година Русия започна война срещу съседна Украйна. Финландия също граничи с Русия и е претърпяла съветска инвазия по време на Втората световна война, припомня БГНЕС.

"Както виждаме, НАТО не възнамерява да спре дотук. Все по-често генералният секретар Столтенберг прави изявления за глобалната роля на Алианса, за необходимостта той да излезе извън традиционната зона на отговорност - евроатлантическата. Всъщност се полагат основите за широкото налагане на натовски подходи към изграждането на регионални системи за сигурност", продължава Захарова.

Тя твърди още, че това е причината за военната подкрепа на НАТО за Украйна и за настояването на Киев да продължи да води война, за "атаките" на Алианса срещу Китай, както и за близките му отношения с Япония и Южна Корея и плановете му за "милитаризиране на Арктика".

"В тази връзка можем да направим само един извод - на 74-годишна възраст е време Северноатлантическият блок да се пенсионира", завърши Захарова.

Снимка: БГНЕС


2
0 rate up comment rate down comment 0
Анонимен
преди 1 година
Да му мислят военолюбците дали ще си дадат живота за милото им НАТО. Всички знаем как реват по форумите за предоставяне на оръжие и войски, но никога не биха пратили себе си на фронта. Какви добри хора само- толкова съчувстват на украинците, че биха жертвали сънародниците си да гинат за чужда държава, защото така било европейско, атлантическо и цивилизовано. Нямам думи. Сигнализирай за неуместен коментар
1
6 rate up comment rate down comment 1
Дидо
преди 1 година
Тия или са прекалили с водката пак или живеят в някаква алтернативна реалност. Крадеца вика "дръжте крадеца". Руснаците са тези които разрушават държави, нападат и убиват цивилни, бомбардират жилищни сгради и извършват други подобни терористични дейности на държавно ниво. НАТО не се разширява агресивно, а държавите сами искат да се присъединят към съюза, за да са по-защитени от назадналата варварска държава с болни имперски амбиции. Руската наглост явно е безгранична! Сигнализирай за неуместен коментар