fallback

НАТО поиска от държавите: Минимум 2% от БВП да отиват за отбрана

Столтенберг: Много страни вече надвишават тази цифра

05.04.2023 | 17:13 Автор: Михаела Димитрова

2% от БВП разходи за отбрана не са таван, а минимум. Това заяви ръководителят на НАТО Йенс Столтенберг. Той изрази и задоволство от засиленото партньорство със страните от Индо-Тихоокеанския регион.

"Ние се съгласихме за разходи за отбрана от 2%, но това по никакъв начин не е таван. Даже много страни вече надвишават тази цифра. Проблемът е, че не всички са го достигнали, 2% не трябва да бъде целта, а минимумът. Ние все пак гледаме предимно действията и сме доволни, че всички страни засилиха разходите за отбрана", каза Столтенберг на пресконференция в Брюксел.

Ръководителят на Алианса също коментира, че НАТО "цени" партньорството с държавите от Индо-Тихоокеанския регион, включително Австралия, Нова Зеландия, Южна Корея и Япония.

"В един по-опасен и непредсказуем свят е още по-очевидно, че сигурността не е регионална, сигурността е глобална. Това, което се случва във вашия регион (Индо-Тихоокеанския), има значение за Европа и това, което се случва в Европа, има значение за вас", допълни Йенс Столтенберг заедно с представители на Австралия, Нова Зеландия, Япония и Южна Корея.

Забележките на Столтенберг бяха направени преди срещата му с индо-тихоокеанските партньори през втория ден от срещата на външните министри на НАТО.

"Войната в Украйна демонстрира това много ясно с глобалните си последици", каза той и добави, че фактът, че Китай и Русия стоят по-близо един до друг, прави "още по-важно" съюзниците и високо ценените партньори на НАТО да стоят заедно.

Той приветства възможността да се срещне с високо ценените партньори, както и това, че те се присъединиха към срещата на върха на НАТО за първи път миналата година, предаде БГНЕС.

Ръководителят на НАТО също така покани всички на предстоящата среща на върха на НАТО във Вилнюс през юни и каза: "Това ще засили още повече нашето партньорство." 

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback