НАТО става с 31 члена от днес, официално приемат Финландия

Това ще стане на срещата на външните министри на алианса в Брюксел

04.04.2023 | 06:58 Редактор: Тодор Петров
НАТО става с 31 члена от днес, официално приемат Финландия

Официално - този следобед Финландия става член на НАТО. Знамето на страната беше издигнато пред централата на Алианса. Така страната става 31-ата държава във военно-политическия съюз.

Финландия и Швеция изразиха желание да се присъединят към НАТО миналата година след нахлуването на Русия в Украйна. Турция беше последната държава, която ратифицира протокола на Финландия, но все още отказва да даде "зелена светлина" на Швеция. Причината - в Стокхолм се проведоха серия протести на привърженици на Кюрдската работническа партия.

Генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг каза, че тази седмица е историческа - Финландия се присъединява към НАТО в деня на 74-ата годишнина от подписването на договора за основаването на Алианса.

В отговор на членството на Финландия в НАТО Русия започва укрепване на военния си потенциал на запад и северозапад, заявиха от руското външно министерство.

Президентът Саули Нийнистьо ще пътува до Брюксел, за да присъства на официалната церемония по присъединяването, която ще се проведе в централата на НАТО.

Снимка: БГНЕС