Партията на Сана Марин загуби битката от дясната коалиция на изборите във Финландия

Лидерът на НКП Петери Орпо ще получи шанс да сформира коалиция

03.04.2023 | 11:57 Редактор: Михаела Димитрова
Партията на Сана Марин загуби битката от дясната коалиция на изборите във Финландия

Министър-председателят на Финландия Сана Марин призна поражението си в неделя на парламентарните избори в скандинавската страна, след като опозиционната дясна Национална коалиционна партия (НКП) спечели победа в ожесточена борба, съобщи Ройтерс.

НКП се очаква да спечели 48 от 200-те места в парламента, малко пред националистическата Финландска партия с 46 места и Социалдемократите на Марин с 43 места, показват данните от изборите на министерството на правосъдието след всички преброени бюлетини.

"Получихме най-големия мандат“, заяви лидерът на НКП Петери Орпо в реч пред последователи, обещавайки да "оправи Финландия“ и нейната икономика.

Той ще получи първия шанс да сформира коалиция, за да получи мнозинство в парламента. Очакванията са кратката ера на Марин като министър-председател да приключи.

"Спечелихме подкрепа, спечелихме повече места (в парламента). Това е отлично постижение, дори и да не завършихме първи днес", отбеляза премиерът в реч пред членове на партията.

37-годишната Марин, най-младият министър-председател в света, когато встъпи в длъжност през 2019 г., се смята от левите либерали за модел за подражание на прогресивни нови лидери, но у дома тя е изправена пред критики за инфантилното си поведение и публичните разходи на нейното правителство, пише "Фокус".

НКП води в социологически проучвания от почти две години, въпреки че преднината й се стопи през последните месеци. Те обещават да ограничат разходите и да спрат нарастването на публичния дълг, който достигна малко над 70% от БВП, откакто Марин встъпи в длъжност през 2019 г.

Снимка: БГНЕС