Черна гора избира президент, Финландия - парламент

За милиони гласоподаватели 2 април е важна дата

02.04.2023 | 14:15 Редактор: Вяра Димова
Черна гора избира президент, Финландия - парламент

Избори се провеждат днес и в Черна гора, но за президент. На втория тур над половин милион гласоподаватели трябва да определят кой ще е държавният глава на страната. Двубоят е между политика ветеран и настоящ държавен глава Мило Джуканович и бившия икономически министър Яков Милатович.

Джуканович, кандидат на Демократичната партия на социалистите, спечели 35,37% от гласовете на първия тур. 37-годишният Милатович получи 30% на първия тур. Той е кандидат на движението "Европа сега" и акцентира върху евроинтеграцията на Черна гора, която е кандидат за пълноправно членство в Евросъюза. Ако надделее Джуканович, той ще получи трети петгодишен мандат.

Днес избират парламент и в още една държава от Европейския съюз – Финландия. Прогнозите сочат оспорвана надпревара между три партии. Сред тях са социалдемократите на министър-председателката Сана Марин, които се борят за втори мандат в управлението. Основните им съперници са десноцентристката Национална коалиционна партия и други десни, наречени "Финландците".

Според проучванията и трите може да спечелят около 20% от гласовете, което предполага трудни преговори за правителство. Изборите се провеждат в светлината на историческото решение на Финландия да се откаже от традиционния си неутралитет.

До няколко дни се очаква страната да стане официално член на НАТО, след като тази седмица и парламентът на Турция ратифицира присъединяването ѝ.