САЩ не се трогнаха от съкратения добив на петрол от ОПЕК+

Джон Кърби: Ние сме съсредоточени върху това да продължим напред

03.04.2023 | 21:00 Редактор: Вяра Димова
САЩ не се трогнаха от съкратения добив на петрол от ОПЕК+

Белият дом се отнесе с пренебрежение към рязкото съкращаване на добива от страна на водените от Саудитска Арабия производители на петрол от ОПЕК+. Той заяви, че това не е препоръчително, но ще има ограничено въздействие върху икономиката на САЩ, предаде АФП.

"Не смятаме, че намаляването на производството е препоръчително в този момент, предвид несигурността на пазара", заяви пред репортери говорителят на Съвета за национална сигурност Джон Кърби.

Съединените щати "дадоха това ясно да се разбере", каза той, но "ние сме съсредоточени върху това да продължим напред".

Групата държави от ОПЕК+, водена от дългогодишния близък съюзник на САЩ Саудитска Арабия, обяви изненадващо съкращаване на добива с един милион барела дневно в опит да повиши цените.

Русия, която също е част от ОПЕК+, заяви, че удължава предварително обявеното едностранно намаление с 500 000 барела дневно. Кърби заяви, че ситуацията се е подобрила след съкращенията на производството преди година, които разгневиха администрацията на Байдън, която по това време се бореше да спре политически чувствителния скок на цените на горивата в Съединените щати.

"Освен това просто сме на различно място на пазара, отколкото бяхме миналата година", каза той, като отбеляза, че цените на суровия петрол са около 80 долара за барел, докато преди една година достигаха до 120 долара. "Фокусирани сме върху цените", каза той, цитиран от БГНЕС.

Запитан за проблемните отношения със Саудитска Арабия, Кърби заяви, че страната "все още е стратегически партньор", но "не винаги споделяме еднакви мнения за всичко".

Кърби заяви, че последните съкращения на производството не са били пълна изненада за правителството на САЩ. 

Снимка: Bloomberg.com