САЩ и страните съюзнички преразглеждат ценовия таван на руския суров петрол през пролетта

Някои страни настояват за ценови таван дори по-нисък от сегашните 60 долара за барел

21.01.2023 | 12:19 Редактор: Вяра Димова
САЩ и страните съюзнички преразглеждат ценовия таван на руския суров петрол през пролетта

Представители на САЩ и страните съюзнички са се договорили да преразгледат ценовия таван на руския суров петрол през март, както и да придвижат напред въвеждането на ценови таван и за рафинираните руски петролни продукти.

До споразумението се стигна по време на обсъждания между представители на коалицията за таван на цените, съобщават от американското финансово министерство в петък, цитирани от Bloomberg. По-рано американският заместник-министър на финансите Уоли Адейемо проведе виртуална среща с други заместник-министри.

Някои страни членки на ЕС, включително Полша и Естония, настояват за ценови таван дори по-нисък от сегашните 60 долара за барел, за да може да се ограничат още повече приходите на Русия. Но САЩ са поискали това ограничение да остане, като се има предвид, че се готви и допълнителна мярка за рафинираните горива.

"Заместник-министрите се съгласиха на подход за рафинираните продукти, който ще установи два отделни тавана в допълнение към тавана при суровините: един таван за продуктите, които като цяло се търгуват с премия спрямо суровия петрол, като дизел и газьол, и един за продуктите, които се търгуват с отстъпка спрямо суровия петрол, като мазута", посочват от американското финансово министерство.

Съществува натиск за постигане на споразумение за ограниченията върху руските горива преди да влезе в сила европейската забрана за внос през февруари, пише investor.bg.

Европейският съюз е внесъл около 220 млн. барела дизелови продукти от Русия през миналата година, показват данни на Vortexa, обобщени от Bloomberg. Горивото е от съществено значение за икономиката на блока, захранващо автомобили, камиони, промишлено оборудване и др.

Снимка: БГНЕС