Китай се готви за война? Инвеститори местят бизнеси у дома или при приятели

В този несигурен свят сигурността, която Китай предлага, е котва за световния мир и развитие, убеден е премиерът Ли Цян

02.04.2023 | 19:46 Редактор: Елеонора Танева
Китай се готви за война? Инвеститори местят бизнеси у дома или при приятели

В този несигурен свят сигурността, която Китай предлага, е котва за световния мир и развитие. Такъв е случаят в миналото и ще остане такъв и в бъдеще. Това заяви в едно от първите си изказвания премиерът Ли Цян, който стана лидер номер 2 на Китай по-рано този месец.

Той говори пред бизнес и правителствени лидери на Форума Боао за Азия, събитие, което често се сравнява със Световния икономически форум в Давос.

Речта на Ли Цян подчерта стремежа на Пекин да се противопостави на нарастващите възприятия в заседателните зали на чуждестранни компании, че Китай става твърде рисков в лицето на нарастващото геополитическо напрежение.

"Геополитическите рискове и страхът на хората от потенциална война или тяхната загриженост, че това ще се превърне в риск в бъдеще, са най-голямата пречка, възпрепятстваща икономическото и търговско сътрудничество с Китай. Много е трудно да се привлекат повече чуждестранни притоци или чуждестранно сътрудничество само с историята на растежа", каза Беки Лиу, ръководител на китайската макро стратегия в Standard Chartered Plc. 

В речта си Ли увери, че икономическото възстановяване на Китай набира скорост, като каза, че март вероятно ще доведе до по-добър резултат от първите два месеца на годината поради по-силното потребление, инвестиции и настроения. 

Икономистите прогнозират растеж от 5,3% тази година спрямо едва 3% през 2022 г. Преките чуждестранни инвестиции в Китай продължиха да нарастват през пандемията въпреки първоначалния спад през 2020 г. През първите два месеца на тази година входящите инвестиции се увеличиха с 6,1% спрямо година по-рано.

Все пак геополитическото напрежение между САЩ и Китай беше на първо място сред лекторите на четиридневния Форум Боао на китайския курортен остров Хайнан.

"Икономическите императиви са засенчени от опасения за националната сигурност. Държавите се стремят да разчитат на собствените си сили и устойчивост, като преместват своите вериги у дома или при приятели", каза министър-председателят на Сингапур - Лий Сиен Лонг. 

Четете повече по темата в bloombergtv.bg.

Снимка: БГНЕС