Важно за българите в Лондон: На "Хийтроу" започва стачка, отмениха полети

Недоволството ще обхване и Великденските празници

31.03.2023 | 13:00 Редактор: Искра Ангелова
Важно за българите в Лондон: На

Във Великобритания повече от 1 400 служители, отговарящи за сигурността на Терминал 5 на летище "Хийтроу", започнаха 10-дневна стачка, която ще обхване и Великденските празници.

Стачните действия, в които участват охранители и проверяващи багажите, започнаха, след като снощи, след 11-часови преговори, не се стигна до резултат за подобряване на заплащането.

Терминал 5 се използва изключително за полети на British Airways. Летищните власти заявиха, че са направили подобрено предложение за увеличаване на заплатите с 10% със задна дата до 1 януари, плюс еднократно възнаграждение от 1 000 паунда, но синдикатът Unite го е отхвърлил с аргумента, че това е намаляване на заплатите в реално измерение.

Има сериозни опасения, че работата на летището ще бъде сериозно нарушена, защото стачката обхваща началото на Великденската ваканция на училищата и много хора се изнасят в чужбина.

От летището заявиха, че разполагат с планове за извънредни ситуации, но предупредиха пътниците да очакват закъснения при обработването на багажите им и проверките за сигурност, съобщава БНР.

Освен това преди стачката бяха помолени авиокомпаниите да спрат да продават билети и да позволяват на клиентите си да променят датите за пътувания. British Airways отмени превантивно около 300 полета.

Снимка: Bloomberg.com

1
0 rate up comment rate down comment 0
Боян Вучков
преди 5 месеца
Тая "малка бензиностанция с ракети"такова мамата на САЩ и цяла Европа ! Сигнализирай за неуместен коментар