Огромен отлив от германската армия, която вече няма ресурс да защити страната

През 2022 г. от армията са си тръгнали 19 500 души

30.03.2023 | 14:26 Редактор: Вяра Димова
Огромен отлив от германската армия, която вече няма ресурс да защити страната

Германската армия намалява по численост, след като за втора поредна година броят на напускащите военни е по-голям от този на новобранците, показват данни на Министерството на отбраната, цитирани от всекидневника "Нойе оснабрюкер цайтунг".

Вестникът посочва, че през 2022 г. от армията са си тръгнали 19 500 души, а над 4200 военни са се оттеглили предсрочно. Това е най-големият отлив от 2017 г. В същото време във въоръжените сили са постъпили 18 800 души.

Основните причини за напускане на Бундесвера са продължителна нетрудоспособност и прекратяване на договора по време на шестмесечния изпитателен срок след постъпване на служба.

Изданието отбелязва, че за постигане на определените от германското ръководство цели е необходимо числеността на въоръжените сили да се увеличава всяка година с 21 000 души, съобщи БТА.

В началото на март германският министър на отбраната Борис Писториус заяви, че в сегашното си положение Бундесверът не е в състояние да защити страната в случай на противниково нападение. По-рано канцлерът Олаф Шолц каза, че Германия възнамерява да създаде най-голямата европейска армия в НАТО.

Снимка: БГНЕС