"Разривах с ръце руините, за да се спася": Закъснението на ООН струва живота на хиляди в Сирия

Не е ясно дали е възможно разследване за забавянето на помощта на Организацията

28.03.2023 | 17:15 Редактор: Петя Кръстева

Сириецът Муханад Асуад е загубил 25 свои близки при земетресението, разтърсило Сирия и Турция на 6 февруари. В продължение на 4 часа разривал с голи ръце развалините на къщата си в Салкин, Северозападна Сирия, докато успее да излезе на повърхността. След това чул гласовете и на другите хора, борещи се за живота си изпод тоновете рухнал бетон.

Мъжът чувал и виковете на своя брат: "Напразно чакахме подкрепа. Когато най-накрая пристигна помощ, беше твърде късно – брат ми вече не беше между живите", разказва той.

Луай Юнис от сирийския град Джиндирес също споделя подобен разказ за трагедията: "Имаше много хора, които успяха да издържат под развалините в продължение на два или три дни. Външната помощ пристигна много бавно и те умряха", казва той.

В резултат от земетресението в Северозападна Сирия загинаха над 4500 души, съобщава ООН. Повече от 8700 са ранените, а над 11 000 души останаха без дом. Хуманитарните организации посочват, че част от собствените им щабове и офиси също са били разрушени от земетресението, а някои от служителите им - загинали. Освен това, някои от шосетата към Сирия са били блокирани.

На особено силни критики е подложена Организацията на обединените нации като координиращ орган за помощ при бедствия. Особено затова, че от ООН не изискаха от самото начало международни екипи за издирване и спасяване на хора. Вместо това Организацията реши да изчака, докато получи съгласието на сирийското правителство – независимо от оценката на правните експерти, че за подобни случаи на природни бедствия международната организация не се нуждае от разрешение. Освен това, ООН пренебрегна факта, че сирийското правителство на практика не контролира тези райони, защото те се намират под контрола на сирийските бунтовници и на турското правителство.

Раед Салех, лидер на "Белите каски", обвини ООН, че не е помогнала достатъчно бързо. Други споделят оценките му. "Няма съмнение, че провалът на ООН в Северозападна Сирия е довел до смърт, наранявания и болести, които са можели да бъдат избегнати", написаха през март група изследователи в британското престижно медицинско списание "The Lancet".

На 12 февруари представителят на ООН Мартин Грифитс се извини в Twitter за закъснялата реакция на организацията. А в началото на миналата седмица към критиките се присъедини и Независимата международна анкетна комисия за Сирия. Тя беше създадена през 2011 г., за да наблюдава нарушенията на правата на човека в страната.

Евентуално разследване на отговорността на ООН за забавената помощ би могло да даде правото на засегнатите да искат обезщетения. Засега обаче не е ясно дали подобно разследване изобщо е възможно.

"Лесно е да се каже, че има нужда от разследване, но е много по-трудно то да се осъществи", заяви пред DW служител на ООН, пожелал анонимност. 

Реакцията на ООН и на други международни организации е закъсняла, категоричен е Луай Юнис, който също е загубил близки и приятели при земетресението и не желае да остави случилото се без последствия.

Снимка: БГНЕС