Асад: Разширяването на руското присъствие в Сирия е нещо добро

Президентът би приветствал нови военни бази и увеличаване на руските военни

16.03.2023 | 17:06 Редактор: Михаела Димитрова
Асад: Разширяването на руското присъствие в Сирия е нещо добро

Президентът на Сирия Башар Асад заяви днес, че би приветствал всяко руско предложение за създаване на нови военни бази и увеличаване на броя на военнослужещите в близкоизточната страна, съобщи Ройтерс.

Когато Русия се намеси в гражданската война в Сирия през 2015 г., това помогна да бъде обърнат ходът на конфликта и везните да се наклонят в полза на Асад, осигурявайки оставането на сирийския лидер на власт въпреки исканията на Запада той да бъде свален.

"Сирия ще приветства всички руски предложения за създаването на нови военни бази и увеличаване на числеността на руските войски в страната и те не трябва да са там временно", заяви сирийският лидер, цитиран от "Труд".

"Вярваме, че разширяването на руското присъствие в Сирия е нещо добро. Военното присъствие на Русия, в която и да било страна, не трябва да се основава на нещо временно", уточни президентът. "Смятаме, че ако Русия има желанието да разшири базите си или да увеличи техния брой, това е технически или логистичен въпрос", добави той.

Снимка: БГНЕС