Въоръжен до зъби транссексуален е екзекуторът на шестима в училище в САЩ

Байдън призова Конгреса за мерки, които да ограничат насилието с огнестрелни оръжия

28.03.2023 | 13:46 Редактор: Елеонора Танева

Президентът на САЩ Джо Байдън призова Конгреса да вземе мерки за ограничаване на насилието с огнестрелни оръжия. Реакцията му идва след като при нападение в Нашвил, щата Тенеси, бяха убити най-малко шестима души. Сред жертвите са три деца на възраст между 8 и 9 години. 

От Белия дом директно обвиниха републиканците в бездействие и отказ да подкрепят забрана за притежаването на нападателни оръжия. 

"Трябва да направим повече, за да сложим край на това насилие. Трябва да направим повече, за да защитим нашите училища. За стрелеца в този случай се знае, че е притежавал повече от две оръжия. Затова отново отправям своя призив към Конгреса да вземе най-сетне необходимите мерки", заяви Байдън. 

Нападателят влязъл в частното християнско "Училище на завета", в което и самият той е бил ученик. Качил се на първия етаж и открил стрелба. Там именно са загинали учениците и още трима души на около 6- годишна възраст.  На мястото бързо били изпратени полицаи, които застреляли заподозрения. 

"В подробности е била изготвена карта на училището, включително с входовете за възможен достъп. Нападателят е извършвал наблюдение на училището. Бил е въоръжен с две автоматични пушки и пистолет", уточни началникът на полицията в Нашвил, Джон Дрейк.

Той съобщи по-късно, че извършителят е Одри Хейл, 28-годишен транссексуален. Той е бил роден като жена, но по-късно се е идентифицирал като мъж. Всички в Нашвил и в цялата страна са потресени от поредната трагедия след масова стрелба. 

Президентът Байдън нареди на официалните институции в страната да свалят знамената си наполовина до края на март.

Вижте повече в репортажа на Григорий Недялков.

Снимка: БГНЕС