САЩ: Няма признаци Русия да пренася ядрено оръжие към Беларус

Президентът на Литва Гитанас Науседа осъди "ядреното изнудване"

27.03.2023 | 22:55 Редактор: Петя Кръстева
САЩ: Няма признаци Русия да пренася ядрено оръжие към Беларус

САЩ не са открили никакви признаци, че Русия е започнала да пренася тактически ядрени оръжия, заявиха от Белия дом, предаде АА.

Говорителят на Съвета за национална сигурност Джон Кърби поясни, че администрацията на Байдън не е "видяла никакво движение на тактически ядрени оръжия или нещо подобно след това съобщение и със сигурност не сме видели никакви признаци, че Путин е взел някакво решение да използва оръжия за масово унищожение, да не говорим за ядрени оръжия на територията на Украйна".

В събота Путин обяви, че Русия ще завърши изграждането на специално съоръжение за съхранение на тактически ядрени оръжия в съседен Беларус, което предизвика загриженост и осъждане от страна на Украйна и западните ѝ съюзници.

Путин заяви, че неговият колега Александър Лукашенко отдавна е повдигнал този въпрос.

"САЩ отдавна са разположили такива оръжия в редица държави, така че в искането на Беларус няма нищо необичайно", заяви руският лидер. По думите му Русия вече е предала на Беларус системи "Искандер", които могат да се използват за изстрелване на тактически ядрени оръжия.

До 1 юли Русия ще завърши изграждането на склад за тактически ядрени оръжия в Беларус и контролът върху оръжията няма да бъде предаден на Минск, добави Путин.

Междувременно президентът на Литва Гитанас Науседа осъди "ядреното изнудване" от страна на Русия, пише БГНЕС.

"Руското ядрено изнудване продължава, след като президентът Владимир" Путин обяви плановете си за разполагане на тактически ядрени оръжия в Беларус. За пореден път - пълно пренебрегване на международните споразумения", написа Науседа в Twitter.

Русия "трябва да бъде спряна да предизвика ядрена катастрофа", добави той.

Снимка: БГНЕС


1
0 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 11 месеца
Добре де, разполагането на ракети със среден обсег в Украйна от 2015г насам не е ли изнудване към Русия. Еднакво тегави са ми САЩ и Русия, но краварите прекаляват да насъскват балъците като нас да скачаме срещу рашките. Бийте се в Америка или в Москва! Не ни замесвайте в интригите си!!! Сигнализирай за неуместен коментар