Русия: Западът няма да промени решението ни за ядрено оръжие в Беларус

Песков припомни, че Путин е "обяснил всичко в своите изявления"

27.03.2023 | 14:17 Редактор: Вяра Димова
Русия: Западът няма да промени решението ни за ядрено оръжие в Беларус

Реакцията на Запада няма да повлияе на плановете на Русия да разположи тактическо ядрено оръжие в Беларус. Това заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

"Върху плановете на Русия подобна реакция категорично не може да повлияе", каза той. Песков припомни, че президентът на страната Владимир Путин "обясни всичко в своите изявления, които направи по време на интервюто си в събота". "Няма какво да се добави към това", заключи Песков.

В събота Путин заяви, че Русия ще разположи тактически ядрени оръжия в съседен и съюзен Беларус.

"Тук също няма нищо необичайно: Съединените щати правят това от десетилетия. Те отдавна разполагат своите тактически ядрени оръжия на територията на своите съюзници", каза Путин.

Путин заяви, че е разговарял с беларуския лидер Александър Лукашенко и е казал, че са се договорили да направят същото.

Той също така заплаши, че ще разположи боеприпаси с обеднен уран в Украйна, ако Киев получи такива боеприпаси от Запада, след като британски служител предложи Лондон да ги достави на Украйна, предаде БГНЕС.

"Русия, разбира се, разполага с това, което ѝ е необходимо, за да отговори. Без да преувеличаваме, ние разполагаме със стотици хиляди такива снаряди. Все още не сме ги използвали", заяви Путин.

Изказването предизвика незабавна реакция от страна на Киев. Михайло Подоляк, съветник на ръководителя на украинската президентска канцелария, заяви, че очаква Европа да засили санкциите срещу Русия в отговор на решението ѝ да разположи тактически ядрени оръжия в Беларус.

Снимка: БГНЕС