След речта на Путин за ядрените оръжия в Беларус - какви са реакциите?

Германското правителство не скри безпокойството си

26.03.2023 | 19:13 Редактор: Михаела Димитрова
След речта на Путин за ядрените оръжия в Беларус - какви са реакциите?

След изявлението на руския президент Владимир Путин, че възнамерява да разположи тактически ядрени оръжия в Беларус, загрижеността от ескалация расте. В Тwitter секретарят на украинския Съвет по въпросите на националната сигурност Олексий Данилов написа: "Тази стъпка максимално повишава нивото на негативното възприемане и на обществено отхвърляне на Русия и Путин в Беларус". Според Данилов Кремъл е взел Беларус за ядрен заложник. 

Министерството на външните работи на Украйна остро разкритикува плановете на руския президент Владимир Путин за разполагане на тактически ядрени оръжия в Беларус и призова за свикване на извънредна сесия на Съвета за сигурност на ООН, на която да се разгледа въпросът за потенциалната заплаха. "Русия за пореден път потвърждава хроничната си неспособност да управлява отговорно ядрените оръжия като средство за възпиране
и предотвратяване на война, а не като инструмент за сплашване."

В изявлението си Путин съобщи, че Русия и Беларус са се споразумели за разполагането на тактически ядрени оръжия. Това би бил първият път от 1990-те години насам, в който Русия разполага ядрени оръжия извън своята територия. Шефът на Кремъл посочи, че и САЩ са разположили свои ядрени оръжия при съюзниците си в Европа. "Правим само това, което те правят от десетилетия."

Руският президент поясни, че международните договори за неразпространение на ядрено оръжие няма да бъдат нарушени, тъй като оръжията няма да бъдат предадени на Беларус, а ще останат собственост на Русия.

Германското правителство не скри безпокойството си. Външното министерство определи съобщението като "още един опит за ядрено сплашване". Направеното от Путин сравнение с ядрените арсенали на НАТО е подвеждащо и не служи за оправдание на този ход, смята външното министерство в Берлин, пише DW.

Специализираната по теми, свързани с оръжията и сигурността Федерация на американските учени смята, че изявлението на Путин е насочено основно към НАТО. "Това е част от опита на Путин да сплаши НАТО", казва експертът Ханс Кристенсен, цитиран от ARD.

САЩ от своя страна реагираха по-сдържано на думите на руския президент. "Не видяхме никакви причини за корекция на стратегическата си ядрена позиция, нито признаци, че Русия се готви да използва ядрено оръжие", каза говорителката на Националния съвет по сигурността Адриан Уотсън. 

Американският Институт за военни изследвания също не вижда заплаха от атомна война. Рискът от ескалация до ядрена война остава изключително нисък, пишат в анализ експертите на института. И до момента Русия бе в състояние до достигне всяка точка от света със своите ядрени оръжия, но Путин "не е склонен към риск - постоянно заплашва с използването на ядрено оръжие без намерението да извърши това в действителност".

Според тях целта на руския президент е да посее на Запад страхове от ядрена ескалация, за да попречи на подкрепата за Украйна по отношение на доставките на тежко въоръжение. Според американския Институт за военни изследвания с разполагането на ядрени оръжия в Беларус Русия ще циментира влиянието си спрямо бившата съветска република.

Международната кампания за премахване на ядрените оръжия ICAN изрази по-голяма тревога. Оттам определят плана на Путин като "изключително опасна ескалация". Това увеличавало вероятността да се стигне до използване на ядрено оръжие. "В контекста на войната в Украйна рискът от погрешна оценка или погрешна интерпретация е много висок", гласи становището на ICAN.

Организацията припомня, че Договорът за неразпространение на ядрените оръжия забранява на държавите да допускат чуждестранни атомни оръжия на своя територия. Приетото през 2017-а година споразумение е подписано досега от 92 държави, но Русия и Беларус не са сред тях. Страните, в които има американски военни бази с ядрени оръжия - Германия, Белгия, Италия, Нидерландия и Турция - също не са го одобрили.

Снимка: БГНЕС