Полският премиер: ЕС има по-малко апетит за нови санкции срещу Русия

Според Матеуш Моравецки въпросът е за санкциите ще се върне на дневен ред

26.03.2023 | 15:28 Редактор: Михаела Димитрова
Полският премиер: ЕС има по-малко апетит за нови санкции срещу Русия

Европейският съюз се уморява от санкции срещу Руската федерация, наложени и непрекъснато допълвани заради нахлуването в Украйна. Това съобщи министър-председателят на Полша Матеуш Моравецки в интервю за RMF FM. Въпреки това, по думите му, през следващите седмици може да бъде приет нов санкционен пакет. 

"Днес има много по-малко желание и апетит за допълнителни санкции. Мисля, че има умора, вижда се, така да се каже, умора на материала", каза Моравецки.

"Ето защо е важно Полша да убеди нашите партньори, че случващото се в Украйна е абсолютно неприемливо, че живеем в ключов исторически момент и трябва да реагираме по съответния начин. Аз съм предпазлив оптимист, че ще да можем да убедим нашите партньори в следващите пакети от помощ“, допълни той.

Според него "през ​​следващите седмици" въпросът за санкциите ще се върне в дневния ред на ЕС. "Чувам, че председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен също е отворена към това", разкри той, цитиран от "Труд".

Полша също работи активно за премахване на вратичките, благодарение на които Руската федерация успява да заобиколи някои ограничения. 

"В допълнение към 11-ия пакет от санкции трябва да говорим и за укрепване на съществуващите пакети. Когато говоря с дипломати в Брюксел, борбата със заобикалянето на санкциите излиза като тема за следващите пакети“, каза полският премиер.

Снимка: БГНЕС