Прокурори: Тръмп подтикнал конгресмени да се намесят в разследването срещу него

Президентът на САЩ (2016 - 2021 г.) е подтикнал конгресмени от неговата Републиканска партия да се намесят в разследването

23.03.2023 | 20:37 Редактор: Вяра Димова
Прокурори: Тръмп подтикнал конгресмени да се намесят в разследването срещу него

Прокурори от Ню Йорк казаха, че Доналд Тръмп е създал измамно очакване, че ще бъде арестуван и е подтикнал конгресмени от неговата Републиканска партия да се намесят в разследването, свързано с подкупа, който е дал на порнозвездата Сторми Даниълс, предаде Ройтерс.

В събота президентът на САЩ (2016 - 2021 г.) предрече, че ще бъде арестуван във вторник заради разследването, водено от прокуратурата на окръг Манхатън. Трима председатели на парламентарни комисии в Камарата на представителите на САЩ отправиха критики към окръжния прокурор Алвин Браг, че злоупотребявал с прокурорските си правомощия.

Съдебен състав, който вчера разгледа доказателствата по случая със Сторми Даниелс, все още не беше издал обвинителен акт, а днес канцеларията на окръжния прокурор на Манхатън - демократа Алвин Браг - изпрати писмо на председателите на комисиите. В писмото се казва, че обвиненията на председателите "са се появили едва след като Доналд Тръмп е създал фалшиво очакване, че ще бъде арестуван на следващия ден, а адвокатите му уж са ги призовали да се намесят".

В писмото се потвърждава, че канцеларията на Браг е "разследвала твърденията, че Доналд Тръмп е извършил нарушения на наказателното право на щата Ню Йорк". Ако му бъде повдигнато обвинение, Тръмп ще бъде първият президент на САЩ с повдигнати наказателни обвинения в съда. Той заемаше президентския пост в страната между 2017 и 2021 г. и в момента води трета си президентска кампания, като наред с това е изправен пред правни проблеми на няколко фронта, информира БНР.

Съдебният състав, сформиран от граждани на Манхатън, заседава през януари. Бивш посредник на Тръмп заяви, че е дал подкуп на Даниълс дни преди президентските избори през 2016 г. по инструкции на Тръмп.

Снимка: Bloomberg.com