Блинкен: Политическата подкрепа на Китай за Русия е в разрез с интересите на САЩ

Към този момент Вашингтон не разполага с доказателства Пекин да е доставил на Москва "смъртоносни оръжия"

22.03.2023 | 18:09 Редактор: Михаела Димитрова
Блинкен: Политическата подкрепа на Китай за Русия е в разрез с интересите на САЩ

Политическата и материалната подкрепа на Китай за Русия е в разрез с интересите на Съединените щати, заяви днес американският държавен секретар Антъни Блинкън, цитиран от Ройтерс.

В същото време той уточни, че към този момент Вашингтон не разполага с доказателства Пекин да е доставил на Москва "смъртоносни оръжия" за нейната война срещу Украйна.

Блинкън говори пред комисията по външните работи към Сената на САЩ броени часове след края на посещението на китайския президент Си Дзинпин в Русия. Си разговаря в понеделник и вторник с руския си колега Владимир Путин по време на първата си визита в чужбина, след като бе преизбран по-рано този месец за безпрецедентен, трети мандат на поста.

Значението на войната в Украйна се разпростира далеч отвъд тази страна, като конфликтът оказва дълбоко въздействие в Азия, подчерта Блинкън. Той се аргументира, че Китай гледа "много внимателно" какво се случва в Украйна и ще извлече поуки от това как се противопоставя светът на руската агресия, предаде БТА.

Комунистически Китай смята Тайван за своя територия и e готов да защити претенциите си към демократичния самоуправляващ се остров и със сила, ако се наложи.

Снимка: БГНЕС