САЩ: Идват критични седмици в Украйна, Русия ще опита масово настъпление

Ще продължим да снабдяваме Володимир Зеленски "с всичко, от което се нуждае", заяви Джон Кърби

22.03.2023 | 11:29 Редактор: Вяра Димова
САЩ: Идват критични седмици в Украйна, Русия ще опита масово настъпление

Говорителят на Съвета за национална сигурност на САЩ Джон Кърби заяви, че следващите седмици във войната в Украйна ще бъдат "критични", предава CNN. По думите му във Вашингтон очакват Москва да "опита да осъществи ново голямо настъпление, вероятно на няколко фронта".

"Трябва да направим всичко възможно, за да сме сигурни, че Украйна е готова за това", отбеляза той.

По думите на Кърби, САЩ искат да гарантират, че украинците могат да се защитят срещу всяка подновена руска офанзива, като същевременно имат гъвкавостта да "провеждат свои собствени нападателни операции във време и на място и в размер и мащаб по свой избор".

"Затова извеждаме батальони от Украйна в момента и ги подлагаме на обучение за комбинирани маневри. Ето защо те засилват обучението си за неща като системата за противовъздушна отбрана Patriot", заяви той, цитиран от "Фокус".

Едновременно с това Кърби заяви, че САЩ се съобразяват с решенията на украинското ръководство за приоритетите във войната и защитата на Бахмут и ще продължат да снабдяват президента Володимир Зеленски "с всичко, от което се нуждае, където и да реши да даде битка".

Запитан от Кристиан Аманпур от CNN дали Киев прекарва твърде много време в битката за Бахмут, Кърби отбеляза, че украинците все още се "сражават смело" в източния град и районът е "много опасен".

Украйна се готви да започне пролетна офанзива срещу руските сили, изградена до голяма степен около по-мощните и по-модерни системи, които западните страни се съгласиха да изпратят.

Снимка: БГНЕС