Захарова: Колективният Запад иска окончателно да унищожи Украйна

"Използването на боеприпаси с обеднен уран е геноцид", каза официалният представител на руското външно министерство

22.03.2023 | 10:22 Редактор: Искра Ангелова
Захарова: Колективният Запад иска окончателно да унищожи Украйна

Намерението на Великобритания да снабди Киев със снаряди с обеднен уран свидетелства за изразеното намерение на колективния Запад окончателно да унищожи Украйна. Това каза официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова в ефира на радио Sputnik.

"Искам да обърна внимание на основното: няма съмнение, че говорим за ясно изразеното намерение на колективния Запад, начело със САЩ и Великобритания, просто да унищожи Украйна докрай. Благосъстоянието на Украйна в бъдеще приключва", каза още Захарова.

Захарова нарече плановете на Лондон провокация, целяща "да доведе ситуацията около Украйна до нов кръг на агресия, конфликт и конфронтация, да придаде качествено ново измерение".

Захарова отбеляза, че британското изявление е направено на фона на руско-китайските преговори на високо ниво в Москва, които са посветени, наред с другото, на обсъждането на китайската мирна инициатива около украинската криза.

"Смятам, че това е направено умишлено от британската страна", заяви Захарова.

"Използването на боеприпаси с обеднен уран е геноцид срещу населението на териториите, където се използва този вид оръжие. Като цяло използването на снаряди с обеднен уран е проява на геноцид срещу населението, срещу което се използват, и населението, което ги използва", коментира Захарова, цитирана от "Труд".

Захарова подчерта, че използването на боеприпаси с обеднен уран има дългосрочни негативни последици за всички в зоната на тяхното използване, а също така е изпълнено с експлозивен растеж на ракови заболявания.

"Те винаги ще живеят с това и преди всичко тези, които са го използвали", добави Захарова.

Британският заместник-министър на отбраната баронеса Анабел Голди публикува писмен отговор на въпрос от член на Камарата на лордовете на британския парламент, публикуван в понеделник, че властите на кралството ще доставят на Украйна снаряди, съдържащи обеднен уран и с повишена ефективност при унищожаване на бронирани машини.

Коментирайки решението на британските власти, руският президент Владимир Путин заяви във вторник, че Русия ще бъде принудена да отговори по подходящ начин на факта, че "колективният Запад вече започва да използва оръжия с ядрен компонент". Руското посолство в Обединеното кралство предупреди Лондон да не предава боеприпаси с обеднен уран на Киев. Както се подчертава в коментара на дипломатическата мисия, тази стъпка е изпълнена с ескалация на конфликта и използването на такива боеприпаси в Украйна ще се отрази на здравето на местното население.

Министерството на отбраната на кралството нарече обеднения уран стандартен компонент на бронебойни боеприпаси, "нямащ нищо общо с ядрените оръжия или потенциала". Реакцията на Москва на решението на британското правителство да ги прехвърли в Киев беше наречена умишлен опит за заблуда на обществеността.

Снимка: БГНЕС

1
0 rate up comment rate down comment 1
Лудост
преди 6 месеца
Тези оръжия са радиоактивни! Британците искат ядрена война? Сигнализирай за неуместен коментар